Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pomoć oko uređenja akvarija  (Read 13455 times)

Offline pink

• Napredni član
Pomoć oko uređenja akvarija
« on: 14 February, 2006, 12:41:26 »
Kao prvo da vas sve pozdravim. Imam akvarij od 200 litara u kojem bi držala malawi ciklide. Do sada sam imala samo biljne akvarije. Pročitala sam sve postove o uređenju i zanima me da li smijem kamenje nasloniti direktno na bočne i stražnju stranu akvarija. Ne bih išla s pravljenjem umjetne stijene kao pozadine da ne gubim na litraži ionako malog akvarija. Unutra bih držala neke manje rastom i mirnije ribe, pa su svi prijedlozi dobrodošli. Eto, toliko od mene, za sada.

Offline MILPER

• Veoma napredan član
Re: Pomoć oko uređenja akvarija
« Reply #1 on: 14 February, 2006, 13:12:39 »
Pozdrav Pink i dobrodosla!

Akvarijum od 200 litara je idealan za Malawi  M`bune...
Malawi ciklidi su izrazito teritorijalne ribe,dosta agresivne, pa im zato odgovara da u akvarijumu ima sto vise kamenja, od kojih treba da napravis prolaze,pecine,sklonista za sakrivanje...

Sto se tice naslanjanja kamenja na zadnju stranu akvarijuma, to ti ne bih preporucio...
Procitaj ovu temu o "tezini kamenja"  http://www.ciklidi.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1394&start=0

Sto se tice izbora ciklida, to je na tebi da odlucis....
Prelistaj bazu ciklida... http://www.ciklidi.org/modules/baza_ciklida/

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #2 on: 14 February, 2006, 13:30:58 »
Cao Pink, dobro nam dosla na sajt!

Postoji plocasto kamenje (granit) koje je poprilicno tanko i lagano, njega mozes slobodno da naslonisa na bocne i zadnju stranu akvarijuma. Ja sam naslagao veliku kolicinu sige na zadnju stranu mog akvarijuma, ali sam prvo stavio plocu stirodura na staklo, pa tek onda poredjao sigu. Posto stirodur pluta, kamenje mora dobro da ga "ankerise" da se ne bi izmigoljio i isplivao...

Ipak razmisli o laznom stenju kao scenografiji, mozes sama da ga napravis za relativno malu kolicinu novca, a mogucnosti su ogromne. Ako se eventulano odlucis za ovu varijantu, izgubices malo zapremine, jer mozes da odradis tanku pozadinu.
Pozdrav
Piroman

Offline Shadow

• Početnik
  • *
« Reply #3 on: 14 February, 2006, 13:49:39 »
Najsigurniji izbor je da kamenje uopce ne dodiruje niti jednu od bocnih stranica akvarija. Ako zelis miran i skladan akvarij, preporucio bi ti da se odlucis za tanganyku iz koje dolazi puno ljepih i mirnih riba koje se mogu drzati zajedno sa ponekom biljkama (kojih opet nebi smjelo bit puno)

Evo par primjera takvih akvarija:

[img align=left]http://www.ciklidi.org/modules/xoopsgallery/cache/albums/album81/446_4269781215fa6.jpg[/img]

[img align=left]http://www.ciklidi.org/modules/xoopsgallery/cache/albums/album67/ALZO_500l_17_1_04.jpg[/img]

[img align=left]http://www.ciklidi.org/cache/749_43f1d0e36a09f.jpg[/img]

[img align=left]http://www.ciklidi.org/cache/749_43f1d170a815c.jpg[/img]

Offline Shadow

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 14 February, 2006, 13:51:50 »
Zaboravio sam smanjit slike. sory

Offline pink

• Napredni član
« Reply #5 on: 14 February, 2006, 13:58:04 »
A šta mislite da li da kamenje međusobno zaljepim tekućom plastikom (imam pištolj), nije štetna za ribe, ne bi se vidjelo, a bilo bi čvršće, tj. nema mrdanja uopće. Za podlogu sam mislila najobičniji Dravski pijesak, il bi mi bilo pametnije sitno granulirani kamen - mislim šta je praktičnije za održavanje.

Offline Duki

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • Wildfang Novi Sad
« Reply #6 on: 14 February, 2006, 14:12:28 »
Pa po meni ti je bolje pesak jer malawi ciklidi vode da kopaju i prave sebi sklonista. A sto se kamenja tice ne treba da ih lepis, samo ih naslazi da ima mesta za sakrivanje. Biljke kazu da je nevredi sa malawi ciklidima mada ih ja u mom akvarijuma imam, jedino ako sad formiras akvarijum uzmes mlade ribe koje ce se navici i nece ti dirati biljke...
C.C.A.

Offline MILPER

• Veoma napredan član
« Reply #7 on: 14 February, 2006, 14:37:39 »
Shadow :
Ako zelis miran i skladan akvarij, preporucio bi ti da se odlucis za tanganyku iz koje dolazi puno ljepih i mirnih riba koje se mogu drzati zajedno sa ponekom biljkama (kojih opet nebi smjelo bit puno)

Na slikama su Tropheusi,koji su EXTREMNO AGRESIVNI ciklidi!!!

Offline pink

• Napredni član
« Reply #8 on: 14 February, 2006, 15:41:17 »
Imam 2 vrste kamena: oblo i ono što se koristi za utvrđivanje obale oštrih rubova. Šta mi je bolje staviti? Obzirom da je akvarij relativno malen ne bi se odlučila na krupne niti na agresivnije vrste. Naravno, sugestije za izbor riba su više nego poželjne.

Offline saulosi

• Napredni član
« Reply #9 on: 14 February, 2006, 19:48:08 »
Pa ako je tvoj izbor Malawi i Mbune, ja mislim da mozes da stavis skoro bilo sta. Mislim da je najbolje da pogledas licne karte iskusnijih clanova  i moderatora pa da vidis sta oni drze i u kolikim akvarijumima.
Kada ti se svidi neka vsta u radnji u kojoj nabavljas ciklide ti se javi pa cemo da komentarisemo i dijelimo sugestije.
Sto se tice kamenja, oblo mi zvuci bolje mada ti odluci. Ostrije kamenje moze da bude uzrok povrede riba.
Pozdrav.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 04:24:59

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303