Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM  (Read 5856 times)

Offline mixa2

 • Početnik
 • *
 • Posts: 19
CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« on: 13 February, 2015, 21:42:04 »
Kao odgajivac sa visedeceniskim,stazom,u odgoju zooprograma sa sisarima,egzoticnim pticama,ekonomsko dekorativnom zivinom,jos uz to farmerski arsenal zivotinja,i na kraju gmazovima uz podrsku par drugara teraristicara iz BG/a i ZG/ba,podsataknut sam vec neko vreme idejom za ciklidarijumom,definitivno juznoamerickim. Za to me je posebno privklo ranije iskustvo sa koji saranima u prirodnom okruzenju,pa sam u par navrata u Rimu i FR,u okviru aquva zootehnike,otkrio mogucnost realizacije,ako ne celog onda barem dela ekosistema ciklida sa svojim pandam susedima,u istim vodama,puzevima,rakovima,razama,a meni posebno interesantnim teraristickim predstavnicima,kornjacama i salamanderima. Kroz kontakte na dva inostrana foruma,otkrijem par vrsnih profesionalaca koji su uspesno povezali pricu ciklida,sa gmazovima,cak imaju neki,kao kolega u Ceskoj i vlastiti program odgoja nekih vrsta. Verovatno su se mnogi oprobali sa slicnim experimentom,ako nista drugo onda crvenouha ili nas evropski mrmoljak/triton,no javile su se sigurno nus pojave,odnos njihovih fekalnih izlucevina u odnosu na vodu koju koriste ribe,i td. Za ovakve poduhvate,hajmo reci skupe,jer ne znam da uopste kod nas ima npr.ove dve kornjace srednje i juz.Am.,ja sam trenutno u procesu nabavke jedne od njih,mora se etapno praviti staniste i uklapanje sa poznatim ciklidima koji su po temperamentu kompatibilni,i tolerantni,zato sam prepusto izbor dvojici drugara sa vecim iskustvom amer.cikl.,od kojih jos ucim.Pored osnovnog akvarijuma sa pomosnim kaskadnim etazama za kornjace,pr.treca slika,gde je filter spoljni,kofe sa kamenjem,spuzve za fitriranje cestica idr.idu dva manja tipa terarijuma,za brzu intervenciju u slucaju pojave problema. Cak sam zapazio da neki povezuju smenom akvarijuma i terarijume,pa se uklope i zabe,kako vodene,tako i amazonske zarkih boja. Dalje etape cu predstaviti slikama,kork po korak,kao i zapazanjima.
« Last Edit: 14 February, 2015, 07:31:33 by nedara »

Offline nedara

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 7.654
 • C.C.A. Novi Sad
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #1 on: 13 February, 2015, 22:54:47 »
Ideja je svakao dobra i želim ti sreće u nabavci  izvedbi.

Da li su ove fotografije sa net-a i imaš li odobrenje njihovih autora/vlasnika da ih postavljaš?

Offline mixa2

 • Početnik
 • *
 • Posts: 19
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #2 on: 14 February, 2015, 06:52:35 »
Da,jesu,dve su iz standarda teraristike,cije fotke smo postavljali na drugom forumu,a zaista nemam nikakvo odobrenje,u pitanju je unija ter/ristike. Mogu ih povuci,ukoliko treba,dok ne postavim svoje. pozz

Offline Mandic

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 855
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #3 on: 14 February, 2015, 23:31:51 »
Mixa, ako ti nije problem, pošalji mi te fotke u inbox, jer me živo zanima kako izgledaju takve celine i spojevi ekosistema.
Već neko vreme imam želju "da izadjem iz vode" i oprobam se u sličnom poduhvatu. Prvi na tom spisku koji obuhvata životinje koje vole vlagu i vodu i mogu se držati zajedno, jesu mudskipperi i krabe, koji će se uskoro naći kod mene.
Sledeći projekat jeste, gore pomenuta, simbioza gmizavaca i riba.
Ukoliko odlučiš da pokreneš cikli-terarijum, znaj da od mene imaš veliku podršku i da željno iščekujem nastavak ove teme.
Dobrodošao na forum!

Offline mixa2

 • Početnik
 • *
 • Posts: 19
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #4 on: 15 February, 2015, 08:27:32 »
Mandic,vazi,mada sam ja pre za opciju,da kroz javnu edukaciju u ovoj temi zajedno otvorimo pricu,gde bi zaista neko svoje iskustvo sa vodenim gmizavcima podelio sa vama,no posto su mi sve fotke pod cenzurom  ;) /sala/,a po struci sam mr.teologije i akd.slikar,mnoge zamisli i ideje vidjene kod drugih,cu izloziti u formi pokaznih skica,za tehnicke detalje,ambijentalne uvete/uslove,i nesto u cemu sam najtanji,ali ima medju vama sigurno experta,tehnika i realizacija postavke,greajaca kondez sistema,skrivenih filtera,i dr. Prvo cu za par dan/jer zbog obima posla dva radna mesta jos dva opsezna hobija ne stizem sve/,predstaviti potpuno ovisne od vode,par gmiz,dve kornjace,za koje i netreba etezno kopno,vodozemce,resatog i mrkog salamandera,kao i vrlo interesantn,ali morbidnu zabu pipidae/pogledajte na you/tu...trenutno sam u radu sa gusterima,koji ce najverovatnije dobiti sut kartu,jer mi trebaju terarijumi za nove goste. Svacije iskustvo,koje podelite ovde je dobrodoslo,no bez obzira na knjiske savete i povrsne studije,nista bez vlastitog iskustvenog posmatranja i zapazanja,koje je uvek sa smenom radosnog iscekivanaja,i razocarenja,ali to je muka svakog od nas odgajivaca,za koju ni jedan racionalni savet ne pomaze... svako dobro  :angel:

Offline Noik

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 965
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #5 on: 15 February, 2015, 10:40:51 »
Ovako nesto?

https://www.youtube.com/watch?v=-ky5ua7mgOg

https://www.youtube.com/watch?v=Z2hnbhsb2Ao

Mislim da ti za kombinaciju vodozemaca/gmizavaca (ako su krupni primerci) i riba treba bas bas jak filter odnosno sump i velike izmene vode (kontinualna zamena najbolje). Vecina juznoamerickih ciklida mogu da budu osetljivi na kvalitet vode, pa ne znam koliko bi kornjace prljale vodu, ali rekao bih dosta u odnosu na kvalitet koji treba ribama. Uglavnom kombinacije kornjaca i ciklida na koje sam nailazio po stranim forumima se svedu na oskare i krupne centraloamericke ciklide (Amphilophusi, Paratherapsi, Vieje...) Sve sitnije vrste bi postale plen, ispravi me ako gresim.

Meni je vec dugo u planu neka varijanta amazonskog paludarijuma sa manjim vrstama juznoamerickih ciklida, gde bih mogao da odradim biotop poplavljene sume (podizanje nivoa vode i tom prilikom mrest skalara i diskusa po liscu biljaka) gde bi veliku kolicinu nitrata vadilo bilje sa korenjem u vodi. Naranvo uz to i nekoliko terarijumskih zivotinja, par manjih gustera i/ili zaba.
Krenuo sam tu malo da se igram vec, ali daleko od toga da je ozbiljna varijanta  :)

Offline DJ Aca LiveStyle

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 427
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #6 on: 15 February, 2015, 11:29:24 »
Posto se bavim teraristikom, mogu izneti misljenje neko svoje. Zapravo, ovakav sistem jeste na oko izuzetno lep, ali pored toga mislim da treba izuzetno dosta novca za ovako nesto, posebno ako se u gornjem delu nalazi nesto od vecih gmazova.  :) Najbolja solucija jesu sitne zabice, salamanderi, dazdevnjaci [Taricha granulosa,Notophthalmus viridescens], koje ces tesko naci, od gustera mogu anolisi,kornjace jos svasta nesto sto nema kod nas na trzistu, kazem provereno.... Moje misljenje je, ili se opredeliti za jedno ili za drugo, da se tu stavi vise novca i da izgleda prelepo, tj ili veliki akvarijum za amerikance ili perfektno sredjen terarijum za neku od zivotinja... Odrzavanje takvog zajednickog sistema ce ti biti najveci problem, posebno zato sto su zivotinje koje trebaju da budu pri vrhu takve da im treba udovoljiti 1000 stvari...

Offline mixa2

 • Početnik
 • *
 • Posts: 19
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #7 on: 15 February, 2015, 13:20:07 »
Hmmm...komentari zaista na mestu,i potpuno se slazem da su ovi poduhvati,kao sto sam i naveo skupi,nose dosta rizika sa sobom,od nabavke/ispod ruke/,zdravlja i vitalnosti,nabavljene jedinke,do adaptacije i td...shodno tome startno treba razbiti pocetnicke iluzije i verziju gde bi sve ako mogu natrpao u ogranicen prostor,tek tu pocinje sunovrat ideje... Salamanderi posebno iz jez.sred. Amer.su mahom endemicne vrste pod strogom kontrolom,no u vestackim uslovima proizvedeni,sa par mutacionih kolorita,mogu biti alternativa,ali doci do njih kao uopste i do am.terapin kornjaca i kornjaca koznog oklopa,je teska misija,o kesu da ne pricam,jos je teraristicki program kod nas u zacetku,uz to poprilicni tabu...ali ostanem zatecen kad npr. u privatnom vlasnistvu skoro zateknem malog kajmana/krokod./...kako odakle  :lipsrsealed: Istina je da u sadejstvu zivota u akvarijumu,gde se ubaci koja kornjaca i raza,prvo moraju biti nastanjeni veliki primerci srednjoamericki,dekor,zaboraviti,tek po koja grana,a podloga samo cisto staklo,jer raze drugacije nemogu uzeti hranu,a kornjace prljaju. Drugi predlog,je paralelno ukomponovati ter. sa akv.ali opet kao zasebne celine u nizu,taj niz moze vizuelno povezati dekor pozadine,tipa mangrovo gusto korenje ili pacu, izvijeno lisasto korenje gde se u gornjim zonama upotpuni vegetacijom,lakom za odrzavanje i ima je kod nas,kao,bromelije,fikusi,sobna hortenzija,trakaste paprati,zamije,i po koji mini filadendron,penjac, posebno se odrzava mikroklima terarijuma,a posebno se kao celina cuva ispravnost vode u akv.u celini izgleda spojeno...nesto jos da dodam,svuda kod ozbiljnijih inos.odgajivaca,pored inpregnirane kore drveta za terarijum,sva ostala tri/de,pozadina se modeluje od vestackih materijala/na polimernoj bazi,sikativi,lepila sa granulatima i dr./.Offline Noik

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 965
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #8 on: 15 February, 2015, 15:25:43 »
Ne znam koliko bi bilo dobro po neke (manje) vrste salamandera kombinacija sa krupnim americkim ciklidima? Kornjace mi nekako ne idu u celu tu pricu, bas zbog prljanja vode i sto mogu da povrede ribe a svakako uslovi za njih povecavaju troskove izrade i odrzavanja. Slozio bih se sa Acom da je bolje odraditi ili za jedne ili za druge i uloziti da to izgleda kako treba.
Raze mi se ne cine da su neki veliki problem. Ne smatram da ih treba drzati u "golom" akvarijumu da bi mogle da funkcionisu kako treba. Svaka vrsta ribe voli i zaklon i senku, razama je prirodno ponasanje da se ukopavaju u podlogu i ne vidim zasto ne bi uzimale hranu sa nje (kako u prirodi?). Znam za primere gde su ok u uredjenom akvarijumu.

Misljenje o celom sistemu kombinacije ako bi se radila neka kucna varijanta, da se ogranici na izbor manjih terarijumskih zivotinja. Odraditi maksimalno prirodno, bez ikakvih elemenata koji odudaraju od prirodnog ambijenta, da kazem vestacki izgledaju i vise zadovoljavaju funkciju nego estetiku (raznorazne terasice od stakla, neprirodnih oblika kamenja, slika za pozadinu, krupne separisane podloge od koje je vise stete nego koristi...)
Recimo pozadina i u terarijskom i u akv delu iz jednog komada, granje i panjevi od kojih ce se neki nalaziti u oba dela, raznovrsnost biljaka svakako veca u ter delu, obavezno neko plutajuce bilje (Pistia, Eichornia,Lemna). Uz malo truda i imitacija kise... Ideja svakako zanimljiva, da uzivas i dok planiras i dok radis  :grin:


Offline mixa2

 • Početnik
 • *
 • Posts: 19
Re: CIKLIDARIJUM U SINTEZI SA TERARIJUMOM
« Reply #9 on: 15 February, 2015, 22:12:56 »
...princip uredjenja i uopste povezivanja u jedan isecak ekosistema,flore,terarijuma i akvaristike,mora da ima osnovni motiv,funkcionalnu jednostavnost i sklad,i tada je projekat uspeo. Primer toga su paludarijumi koje je Noik,postavio,a ovaj drugi je vrh gde je sve u harmonicnoj estetici,nista ne strci,i sa izborom riba se nije islo u sarenis,vec je sve podredjeno okruzenju. Mislim da je pravi cilj svakog paludarijuma i ciklo/terarijuma,najpre efektno i sto vernije,prirodno okruzenje,pogodjen izbor botanicke celine,uskladjeni nivoi vode i vazdusne zone,autenticna pozadina i podloga,tako da izbor riba treba da bude diskretan,a bilo da je vodozemac ili gmizavac u toj prici,samo jedan primerak pravilno izabran. Kao i u svakoj pravoj umetnosti,tako i ovde,spoj najednostavnijih elemenata,sa ne vise od tri celine,je garant efektnog uspeha i utiska. Mi jesmo nabrojali teraristicke moguce predstavnike za ovaj experiment,no naravno niko neide u realizaciju da se sve to poveze...dalje je po individualnom ukusu i mogucnostima ...

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
23 October, 2018, 04:43:27

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154911
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 90
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 61
Total: 61