Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: mpanga  (Read 4290 times)

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
mpanga
« on: 23 March, 2004, 19:39:42 »
i tako danas dobih od piromana divne mpange (naravno, zahvalan sam na tome)...
a sada neka mi neko napise nesto o njima...koliko zaista mogu da porastu(posto sam cuo da su najmanji), u kojoj starosti se mreste, jesu li ustonose, mogu li da se odgajaju sa tanganjika ciklidima( posto ih ja drzim sa kalvusima), i mogu li da se mreste u grupnom akvarijumu...?...itd

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #1 on: 23 March, 2004, 19:53:40 »
Mala ispravka, mpange si dobio od ZDuleta, on ih je izmrestio, i odgajio, cak ih je on i pohvatao :)

Na ostala pitanja neka odgovori ZDule, jer ima mnogo vise iskustva od mene sa mpangama, mada su svi ostali dobrodosli da kazu po nesto o mpangicama...
Pozdrav
Piroman

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #2 on: 23 March, 2004, 22:19:52 »
Dužina 6-8 cm,akvarij minimalno 200 l,da ta j je Ciklid ustonoša,kod jednog našeg ciklidista prvi se mu put par izmrestio ,kad je ženka imama 6 cm,mada to i nije neko mjerilo.Može,da se ti izmreste i u grupnom akvariju.
No što se tiće Malawi i Tanganjika ciklida skupa,to po meni ne ide,a po drugima to ide,stvar ukusa :o

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #3 on: 23 March, 2004, 22:21:26 »
Mozda je pomalo i stvar srece, ne samo ukusa...

Ljubisa,  da li si u isti akvarijum stavio i nigrofasciatus-e?
Pozdrav
Piroman

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #4 on: 23 March, 2004, 22:22:18 »
A sreča je uvijek na strani hrabrih.

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #5 on: 23 March, 2004, 22:23:08 »
:) mnogo si "ciklidno" lud Bojko...
Pozdrav
Piroman

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #6 on: 23 March, 2004, 22:26:34 »
Previše,previše,a šta ču 8)

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
(No subject)
« Reply #7 on: 23 March, 2004, 23:48:54 »
ne, nigrofascijatusi su u posebnom akvarijumu.super se osecaju, vec su napravili hijerarhiju. izvinjavam se zduletu za mpange. treba mi svaki koristan savet. ne trazim nista iz enciklopedija...samo iskustvo...

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #8 on: 24 March, 2004, 00:35:36 »
te mpange i nigrofasicatus-i su hranjeni kvalitetnom hranom, sto ti preporucujem ukoliko zelis lepe ribe i mrestove. Tetra discus, Koi sticks, Phyll itd...

Nigrofasciatusi bi trebali najvise u roku od mesec dana da poloze ikru, ako su uslovi iole podnosljivi u njihovom akvarijumu. Kada se izmreste, tesko tebi :)

Ja imam mpange, i moje su se isto mrestile, ali u kolektivnom akvarijumu, nisam previse obracao paznju na njih, i iz mog iskustva mogu da ti kazem, da spadaju u agresivnije ciklide. Muzjaci dobijaju pun kolorit tek sa 1 god. starosti, a mrestovi pocinju mnogo ranije, vec sa 5-6 meseci starosti. Mpange su agresivne prema drugim slicnim pseudotropheus-ima i ciklidima, konkretno u mom akvarijumu muzjak mpange se redovno bije sa interruptus-om (valjda sam ubo-o kako se pise). Ipak najcesci su fajtovi izmedju mpangi i zebra mpangi!

Kada zenka mpange pusti mladunce, oni su izuzetno brzi i vesti u skrivanju, tako da i u guzvetini od mog akvarijuma njih par prezivi...

Eto toliko, stvarno ne znam mnogo o mpangama, trebao bi definitivno ZDule ili ostali da napisu nesto!
Pozdrav
Piroman

Offline zdule

• Značajni član
(No subject)
« Reply #9 on: 24 March, 2004, 22:08:52 »
Mpange su odlicne malawi ciklidi za pocetnike. Muzjak je jako lep a zenke vise ili manje,
zavisi kako se uklope u okolinu. :D Jedu sve zivo prakticno ne mogu da se bloatuju
pogotovo te kod tebe posto su prezderavane od "rodjenja". Verovatno si primetio da su
navucene na hranu.  8)  Ustonose su naravno i lako se mreste samo ih pusti da porastu
i da imaju pristojne uslove, malo pojacaj ishranu sa nekim vegetarijanskim listicima i
to je to. Ikru-mladj zenka nosi u ustima oko 3 nedelje. Kada ih ispljune hrani ih cime
hoces, mozes malo da izdrobis ali i ne moras jer ce da kidaju dok ne pojedu cak i velike
granule suve hrane npr. tetra ciklid, koi sticks itd

ZDule...

ps. Da dodam jos da nece da se mreste (bar meni) ako je temperatura ispod 26 step.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 04:11:09

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303