Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Paralabidochromis chilotes  (Read 4789 times)

Offline saulosi

• Napredni član
Paralabidochromis chilotes
« on: 21 January, 2006, 22:45:20 »
Jos je jedna zanimljiva vrsta iz jezera Victorija, koja se nalazi na listi ugrozenih vrsta.
Opisao ju je Boulenger 1911 god.
Maksimalna dužina – 15cm
Način ishrane- omnivor(svaštojed) sa akcentom na animalnoj hrani ( hrani se larvama majske mušice Povilla adusta kao i larvama trihoptera i diptera)
Stanište- Ripon vodopadi, jinja region
Inače ova vrsta je bentopelagička, a to znači da život provodi pri samom dnu na većim udaljenostima od obale ali ne dalje od sublitoralnih zona , a nadjena je na dubinama do 17 metara.Voli podvodno stijenje, mada ju je moguće naći i u zoni mulja.
Nalazi se na IUCN listi kao ranjiva vrsta.
Poligamna je vrsta i naravno, ustonoša.

Za mene još jedna lijepa i dosta velika vrsta iz jezera Victorija, koja je eto takođe ugrožena u svom prirodnom staništu i nema baš svijetlu budućnost..
Na slici je mužjak, a vrlo su primjetne velike i mesnate usne koje ovaj ciklidi ima.
Inače ova vrsta se na internetu može pronaći pod 2 naziva: Paralabidochromis chilotes i Haplochromis chilotes, a kako je na  fishbase-u registrovana pod oba naziva moja slobodna predpostavka je da je skoro prebačena u rod  Paralabidochromis.
Prema nekim iskustvima, ova vrsta iako u prirodi osvjedočeni insektivor u akvarijumu vrlo rado konzumira površinsku biljku –Lemnu minor .

Eto meni se chilotes dopada i bilo bi mi drago da čujem da neko ima, ili je imao ovu vrstu u svom aq, jer to bi u neku ruku bio korak naprijed u očuvanju ove vrste barem u akvarijumu.
Što bi rekao Bojko ,,Snaga ciklida,,

Offline saulosi

• Napredni član
Re: Paralabidochromis chilotes
« Reply #1 on: 21 January, 2006, 22:49:26 »
Evo , što se tiče imena ove vrste upravo sam vidjeo da je prvobitno Boulenger opisao kao Paratilapia chilotes, pa je zatim prebačena u rod Haplochromis a sad se još naziva i Pralabidochromis chilotes iako nijedan od ova dva poslednja nije usvojen kao potpuno zadovoljavajući.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #2 on: 22 January, 2006, 09:05:38 »
Ja bih samo dodao,da stanište - Ripon vodopadi,Jinja region,samo je tačka gdje su našli prve primerke,a to znači,da se nadje i na ostalim lokalitetima jezera Victoria.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #3 on: 23 January, 2006, 06:09:53 »
U SAD recimo tu se vrstu jako teško nadje u dućanima.Zanimljiv jeste i podatak,da imaju ženke još veće i punije usne,a da nose od 12-30 tak mladunca.

Offline makai

• Član u razvoju
  • **
« Reply #4 on: 24 January, 2006, 09:17:02 »
uistinu prekrasna riba, a evo jedne pametne ideje: npr. mi napravimo popis slobodnih slobodnih mjesta (akvarija) koji su u stanju primiti ugrožene vrste o oni nama njih fino pošalju i nema brige oko propadanja vrste. s tim da se ribe s tog popisa nebi smjele prodavati nego djeliti. mi ih lijepo razmnožimo do te mjere da se JZH i moj VILI osjete socijalno ugroženima e  a onda nastupa vrijeme za vračanje vrste natrag u jezero.
p.s.

Marx i Engels nebi bolje smislili!

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #5 on: 24 January, 2006, 10:37:29 »
Druze Makai, ti trebas pod hitno da prekines sa akvaristikom, ili ce da uhapse i strpaju u ludnicu :)

Logican nastavak price je da stavis komunisticku zastavu ispred kuce i da pevas druze tito (malo t) mi ti se kunemo. Salim se naravno, ali mislim da je u genetici ljudi da uvek zele da profitiraju na takvim akcijama, i sigurno bi se u slucaju realizacije doticne akcije desilo, da bi Japanci, na kraju imali pijace prepune tih egzoticnih/ugrozenih vrsta, i da bi se od njih pravio susi :(
Pozdrav
Piroman

Offline makai

• Član u razvoju
  • **
« Reply #6 on: 24 January, 2006, 10:59:55 »
j..i ga znam da je utopija al moraš priznati dobro zvuči.

Offline saulosi

• Napredni član
« Reply #7 on: 24 January, 2006, 12:05:47 »
Eto lijepe ideje, ja ne mislim da je nemoguce tako nesto, medjutim pitanje  je ko bi imao toliko vremena da se zanima sa njima i da ih razmnozava i vodi racuna  o njima.
Mislim da bi biloo dobro da takav posao prihvati recimo neki javni aq.
Kod nas ih nema mnogo, ima jedan u Kragujevcu pominje se buduci na kalemagdanu(ako se ne varam).
S obzirom da sam bio u Kg i znam ko tamo radi, mislim da bi oni cak i pristali na tako nesto samo ako imaju mjesta.
Kakva je situacija u Zagrebu Makai, imate li vi nesto slicno?

Offline makai

• Član u razvoju
  • **
« Reply #8 on: 24 January, 2006, 13:54:57 »
u zagrebu mislim da ne osim u sklopu zoološkog vrta, ali postoje dva lijepa akvarija gdje ti je gušt otići u Crikvenici i Rovinju.

Offline saulosi

• Napredni član
« Reply #9 on: 25 January, 2006, 00:39:10 »
To su neki veci akvarijumi ili...?
Jesi li isao, stavi neke fotke ako jesi, imaju li ciklide, nesto iz Viktorije mozda?

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 04:07:22

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303