Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pundamilia igneopinnis  (Read 2091 times)
saulosi
Napredni član

« on: 12 January, 2006, 17:51:41 »

Evo jos jedne lijepe vrste iz jezera Viktorija.Nabasao sam na nju na netu  sasvim slucajno i odusevio me izgled muzjaka.

Pa da napisem par informacija koje sam uspio da pronadjem o ovoj  vrsti.

Pundamillia igneopinnis - Seehausen & Lippitsch, 1998
Staniste-naravno Viktorija ,juozapadna obala,zaliv Speke i  Ingombe island  koji su na teritoriji Tanzanije.
Nadjen je na  dubinama vecim od 2 metra nesto dalje od obale medju velikim podvodnim stijenama.
Ishrana: po gradji crijevnog trakta omnivor,ali su kod uhvacenih primjeraka pronadjene samo biljne materije (citaj alge) u crijevima.
Raste do 12cm, polna zrelost na 4.5cm
Odnos m I z bi trebao biti najmanje 1/3.
Ne spada u ugrozene vrste jezera Viktorija ali njihova brojnost u jezeru je ogranicena.
Prije nego sto je opisana od strane Seehausena I Lippitsch-a na trzistu je bila poznata kao
Haplochromis sp. Black & orange.

Prema iskustvima nekih ljudi koji ih imaju u svojim aq, lako se mrijeste I manje su agresivni od vecine vrsta iz Viktorije.Navodno za manju grupu je dovoljan aq od 120L. Naravno, ustonose su. I sta jos da kazem osim da bi bilo lijepo imati ovog ciklida.
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #1 on: 12 January, 2006, 19:25:12 »

Eto ta vrsta jeste pripadnik Mbipi grupe.Ianće ja bih samo to još dodao,da je taj ciklid poznat kao Haplochromis black & orange nyererei,tako ga i naziva Seehausen u svoj knjizi  o Victoria ciklidima
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #2 on: 12 January, 2006, 22:05:36 »

Eto još nekih podataka,vezanih za ovu vrstu.Ustvari kako je Saulosi već napisao,ona je stanovnik medju skalama.Inače sam Seehausen nju svrstava medju insectivore ali kad je glad velika,tad je ona prinjudjena da se lati i algi.
Ta je vrsta ustonoša,več napisao Saulosi,a majka nosi mladj negdje oko 3 nedelje i nakon puštanja još jih nedelju dana nadzire i brani.
Jako je zanimljiva i informacija,da ti,več ionako tamniji ciklidi voletamnije akvarije,preporučuje se tamniji pesak,kao dekoracija na jednos strani akvarija,te još na krajnoj,kako bih te boje tek u takvim okolnostima došle do punog izražaja.
A u akvariju voli sve da jede,no preporuka joj da se ponekad u jelovnik stavi i koju živu hranu.
saulosi
Napredni član

« Reply #3 on: 12 January, 2006, 22:20:14 »

Ne znam da li je drugovima sa sajta poznato, jer je meni novost,ali u istocnoj Africi u zalivu Mwanza (Tanzanija) lokalno stanovnistvo ciklide naziva - furu ,sto bi trebalo da znaci- lutalica.
A evo i slike neugledne zenke P.igneopinnis
saulosi
Napredni član

« Reply #4 on: 12 January, 2006, 22:22:07 »

Zenka je na slici dole! :)
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
09 February, 2012, 01:01:53

Login with username, password and session length

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102729
  • Total Topics: 6993
  • Online Today: 64
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online
TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc