Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pterophyllum altum  (Read 8846 times)

Offline ramirezi

• Značajni član
Pterophyllum altum
« on: 06 January, 2006, 00:32:26 »
Perophyllum altum

Perophyllum altum(Pellegrin 1903) jedan je od najfascinantnijih riba iz porodice Perophyllum . Mogu da narastu do 23cm u duzinu a visina im se moze kretati do 38 cm.
U svom prirodnom stanistu naseljavaju zatravljene recne oblasti Venecuele basen reke Orinoko.

Za zivot im je potreban akvarijum duzine oko 120 cm, kapaciteta 200 l ali bi naravno bilo pozeljno iako im je ovakav prostor dovoljan obezbediti im vise zivotnog prostora. Akvarijum bi trebalo da je dobro zatravljen jakim i robusnim biljkama. Omogucite im dosta mesta za skrivanje sastavljenih od kamenja, korenja i drveta.
Altumi preferiraju vodu filtriranu kroz treset.
Za uspesno odrzavanje ovih riba parametri vode bi trebalo da se krece u okviru sledecih jedinica, naravno ukoliko imamo nameru da ove ribe u kasnijim stadijumima njihovog zivota i mrestimo: pH 4,5-7,0 (naj optimalnije 5,8), dH 0-6 (naj optimalnije 1,uz kH >0,5 ili <80ms) i temerature 27-30C.

Perophyllum altum je miroljubiva i plasljiva riba koju mozemo drzati u zajednici sa ostalim ribama iz porodice Perophyllum, diskusima, ramirezima,... Ukoliko ih kombinujemo sa diskusima porebno je voditi racuna o zivotu ove zajednice posto im diskusi nikako ne predstavljaju konkurenciju te mogu izvuci i deblji kraj ukoliko dodje do medjusobni okrsaja.

Altumi zahtevaju veoma raznovrsnu ishranu: zivi krvni crvi, Tubifex, Artemija, larve komaraca, industrijska hrana, spanac,....

Polovi se osim u vreme mresta ne razlikuju.

Perophyllum altum smatra se ribom teskom za mrest a njihovi mrestovi u zarobljenistvu smatraju se retkoscu. Uspesni mrestovi postizani su u vodi ciji su parametri: pH  5,8-6, dH 2-4 ,uz kH <0,5 ili <80ms i temerature 29-31C. Par je izdvojen iz grupe od deset jedinki i postavljen u akvarijum od oko 450 l u kojem su se skvake nedelje vrsile redovne zamene vode identicnih parametara. Roditelji su hranjeni razlicitim spektrom zivih hrana i hrana za pojacanje boje. Zenka je polozila oko 500 kom ikre a ikra je nakon toga bila uklonjena i mladj je odgajena u vodi koja je bila identicna onoj u akvarijumu. Mladj se iz ikre izvalila nakon tri dana a slobodno je proplivala nakon 5 dana kada je i pocela da jede sveze izlezenu artemiju.
Nazalost vecina altuma je na trziste (kod nas ih nema vec godinama) stigla iz svog prirodnog okruzenja tj. uhvacena je u prirodi.

Perophyllum altum je do sada uspesno ukrstan sa Perophyllum scalare.

Perophyllum altum je riba  koja je voma osetljiva na sve vrste hemijski i biohemijskih zagadjenja u akvarijumu koji uticu na njihovoj preosetljivosti na mnoge vrste  bakterijskih i virusnih infekcija.
opusteno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
Re: Pterophyllum altum
« Reply #1 on: 06 January, 2006, 12:18:35 »
Bas mi se svidjaju Altumi...dobro je sto ih nema...dosao bi u glupu situaciju.  CIKLID_106

Da li ima razlicitih varieteta?

Offline ramirezi

• Značajni član
« Reply #2 on: 06 January, 2006, 14:40:30 »
Koliko je meni poznato ne postoje jasno definisani varijeteti mada je uocljiva razlika u spoljnima karakteristikama izmedju jedinki iz razlicitih stanista tzv. geovarijeteti.

Offline ramirezi

• Značajni član
« Reply #3 on: 13 February, 2006, 13:31:11 »
Za sve koji su zainteresovani za prirodno okruzenje altuma evo jednog finog linka sa odlicnim podvodnim fotografijama.
www.finarama.com/gallery/amano.htm

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
« Reply #4 on: 14 February, 2006, 16:08:32 »
Fenomenalno!  Kao morska riba u mutnoj vodi!! ;-)

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
« Reply #5 on: 03 March, 2008, 16:39:00 »
...video sam prvi put uživo Altume u jednoj radnji...

...ostao sam zapanjen.  :o  Sreća moja da česmovačom ne teče "kiselica".

Offline Leconi

• Član u razvoju
  • **
« Reply #6 on: 13 March, 2008, 23:05:28 »
Jel Altume zovu divlji skalari?

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #7 on: 13 March, 2008, 23:49:45 »
Pterophyllum altum je odvojena vrsta, bio divlji ili uzgajan...

Vece su sanse sresti se sa divljim primerkom, zato sto se tesko mreste u zatocenistvu...

Ima ovde strucnijih od mene po tom pitanju, pa ce ti nadam se oni detaljnije ovo objasniti...  ;)
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline Noik

• Napredni član
« Reply #8 on: 14 March, 2008, 12:51:23 »

Kao sto drug Gile rece,to je odvojena vrsta
e sad taj naziv koji si spomenula,divlji skalar...pa moze da ga zove kako ko hoce,ali jedno je skalar,jedno je altum.izvorne(divlje) forme ovih ciklida su veoma slicne po koloritu,pa moze doci do zabune,da neko utripuje da ima altuma mesto divlje forme skalara,jer skalari koji se krecu po trzistu su uglavnom uzgojene forme(trikolor...)
ovde imas kako izgledaju obe vrste u prirodi

http://www.cichlidae.com/gallery.php?genus=Pterophyllum

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #9 on: 14 March, 2008, 15:53:11 »
Koliko sam ja upoznat, a NISAM bas najbolje, to je tacno, ljudi cesto grese i kazu da su Altumi, divlji skalari.
Pozdrav
Piroman

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 03:56:26

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303