Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pomor - HELP !!!  (Read 1754 times)

Offline Boem

• Početnik
  • *
Pomor - HELP !!!
« on: 31 December, 2005, 09:38:33 »
U poslednjih nekoliko dana doslo je do pomora u mom akvarijumu. Ostao sam bez 4 ciklida. Cilklidi dobijaju bele tackice i gube pigmentaciju toliko da kada uginu budu skoro bele boje.
Zaista ne razumem. Po formiranju akvarijuma sve je islo kako treba, ciklidi su poceli da se pare tako da imam 4 uspesna parenja i 60-tak malih ciklida. Zeleci da im dam sto bolje uslove kupio sam zaledjenu hranu koju ste mi preporucili i HIKARI hranu. Cini mi se da od tog trenutka pocinju problemi. Da li postoji mogucnost da je zaledjena hrana imala u sebi neke parazite ? Naravno ni jednu novu ribicu nisam ubacio tako da ne postoji mogucnost da je neka ribetina unela pometnju u akvarijum. Jureci po internetu procitao sam da treba temeperaturu povecati. To sam i uradio ali bez rezultata pomor se nastavlja. S obzirom na vase iskustvo, molim vas za pomoc.

Offline Boem

• Početnik
  • *
Re: Pomor - HELP !!!
« Reply #1 on: 31 December, 2005, 10:39:08 »
Dodatak: jedan ciklid (od tih 4-5 koji su preminuli) je totalno ostao bez repnog peraja. Na ostalim ciklidima sada ne vidim bele tackice ali kada ih primetim onda je kasno. Takodje u poslednjih 20-tak dana je u potpunosti prestalo parenje ciklida. Temperatura u akvarijumu je oko 29 stepeni.

Offline Silvester

• Veoma napredan član
« Reply #2 on: 31 December, 2005, 10:40:23 »
Bele tacke si verovatno uneo sa nekom novom ribom ili ti je temperatura u aq duze vreme bila niska. S obzirom da su vec cetiri ribe uginule pretpostavljam da je to vec poodmakli stadijum bolesti i da si kasno poceo da delujes. Temperaturu stavi na 28-29 stepeni, kupi Sera costapur i postupaj po uputstvu. Pre upotrebe izvadi aktivni ugalj, sigu, panjeve iz aq. Mozda nesto i uradis. Srecno i javi sta se desava.

Offline MILPER

• Veoma napredan član
« Reply #3 on: 31 December, 2005, 10:57:45 »
Dodao bih da bolest bele tacke ili ICH, izaziva protozon Ichtyophthirius multifiliis. Bolest se lako uocava jer velicina tacke moze da dostigne 1 mm,a riba izgleda kao da je posuta solju.
Riba ubrzano dise i stalno se cese o kamenje.

Povecavanjem temperature u akvarijumu, ubrzavamo zivotni ciklius parazita, i uz odgovarajuci lek, sa ovom bolesti se izlazi lako na kraj...
Naravno, najbitnije je bolest sto pre uociti i odmah poceti sa tretmanima lecenja.

Pozdrav i sretno! CIKLID_166

Offline Boem

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 31 December, 2005, 11:02:14 »
Cini mi se da su na mojim ciklidima vece bele tacke, otprilike nekoliko milimetara (npr 3 mm). Takodje nema ih mnogo i nema ih po celom telu, pojavljuju se na gornjem delu ciklida. Takodje, svi uginuli ciklidi su IZGUBILI pigment, tj. skoro su pobeleli.

Offline MILPER

• Veoma napredan član
« Reply #5 on: 31 December, 2005, 14:15:52 »

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #6 on: 31 December, 2005, 19:04:36 »
Znam da je offtopic, ali moram!

:respekt 2 MILPER!!!

Svaka cast majstore, pravi si index ciklidi.org!
Pozdrav
Piroman

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 03:56:02

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303