Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Ciklidaristika « Hrana « Algojedi i carnivori te ishrana
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Algojedi i carnivori te ishrana  (Read 2902 times)
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« on: 30 December, 2005, 23:19:56 »

Eto neka to bude zasad samo razmišljanje,a i naslov jeste malo "off".
Šta je poanta toga posta,eto
Algojedi ti ciklidi prčkaju po skalama i jedu alge,mislim u prirodnom okruženju i onda ih uvate.Naravno da se te ciklide ne hrani više algama,nego veštačkom hranom,naravno ti se ciklidi mreste,mladj se takodje hrani ,recimo artemijom i kasnije kad dodje u akvarij različitom vrstom hrane,koja je akvaristi kod ruke.I tako semi je javilo pitanje,šta se dešava sa probavnim traktom tih ciklida,koji eto neki uopšte ne znadu za njihovu pravu hranu,u tom slučaju alge.Mnogo pitanja se javi,da li se im promene sokovi u stomaku,dali creva drukčije rade ili je sve to isto,pa se onda samo razbole zbog neke neadekvatne hrane.
Isto pitanje se mi javi kod karnivorih ciklida,oni imaju kratak probavni trakt,pa ako ih imamo skupa sa biljojedima,ima li ta hrana /recimo sa manje proteina/opet neki loš učinak na stomak i probavni trakt,dali dobiju sve potrebne mikrotemakro elemnte,jer carnivori brže "obrade" hranu,naravno tih pitanja ima malo more,no zanimljvo bi bilo čuti i neka mišljenja,jer eto,da se nadje neki odgovor,na pitanjeDa li se i probavni trakt adaptira na neke nove uslove ili ne.
Jer i tako čemo biti i bliže nekom razjašnenju -Govedje srce da ili ne u ishrani.
dr.Lucky
Veoma napredan član

« Reply #1 on: 31 December, 2005, 14:34:16 »

Ovo pitanje zahteva ogromno pisanje i konsultovanje par knjiga iz biohemije. Posto su ovih dana razliciti blagdani, ostavicu za par dana. A onda ce te dobiti moje vidjenje stvari po ovom pitanju i obrazlozenje zasto sam ja pobornik zive hrane i govedjeg srca (samo za juznoamerikance)

Is it wrong to be strong Brotherhood

Treba kupiti semenke, jer one oće semena
McBain
Značajni član

« Reply #2 on: 08 November, 2007, 20:02:49 »

Ja bih postavio pitanje, da li postoje odredjene alge koje Malawi algojedi preferiraju, ili je dovoljno da su samo alge?
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #3 on: 08 November, 2007, 21:24:58 »

Ciklidi su jako raznovrsni. U pustinjama od jezera u kojima zive, covek bi ocekivao 2-3 vrste,a ono hiljade. Toliki broj vrsta je rezultat brzog i lakog prilagodjavanja, to jest evoluiranja, i to uglavnom po pitanju ishrane. Znaci iz prethodnog teksta mozemo da zakljucimo da ciklidi jako brzo (u odnosu na ostale ribe) menjaju nacin ishrane. Sta to znaci, to znaci da ja nemam pojma koliko je to izrazeno u generacijama angry Ako su u pitanju desetine generacija, eto i odgovora na tvoje pitanje Bojko, ciklidi se kroz nekoliko godina adaptiraju i izmene i savrseno im odgovara akvarijumska ishrana. Ako su u pitanju stotine genracija, zakljucak je da su ciklidi vrlo tolerantni prema tipu ishrane te opstaju u nasim akvarijumima.

Stara prica o tome kako ima dosta mesa medju algama (sitni ljuskari i sl.) je verovatno tacna, te ni nasi algozderi NISU ustvari ekskluzivni algozderi, vec su svastozderi, te se cela prica menja, i ustvari imamo samo ciklide sa orjentisanom ishranom, ali NE i sa ekskluzivnim tipom ishrane. Da zakljucim, nemam pojma...

Pozdrav
Piroman

alzo
Tropheus rule
Veoma napredan član

« Reply #4 on: 08 November, 2007, 22:52:47 »

Ovo je flashback jedno 3 godine unazad i priče o čuvenoj kravi koja se udavi u Tanganyiki i onda je kao, Tropheusi, ne jedu!?  8)
Noik
Napredni član

« Reply #5 on: 08 November, 2007, 23:19:37 »

eh,zato volim amere,svastojedi brate...
admiral
Americki i Azijski moderator
Veoma napredan član

C.C.A. Vršac Milan Petrović

« Reply #6 on: 08 November, 2007, 23:31:20 »

U secam se te teme u kojoj sam bio nesiguran sta da uradim,da li da napravim ili ne!!
Napravio sam je i bio sam jako zadovoljan i tada su mi se m'bune mrestile kao lude iako su vecinom herbivore!!Malo sam modifikao tadasnji recept i stavio vise zelenisa ali ne mogu reci da sam izbegao govedje srce kad nisam!!
Po meni nema bolje hrane za napredovanje ciklida ali sto se tice higijene posle hranjenja  :blink: , ali i to je moguce izbeci dodavanjem zele za kolace koji ne utice na kvalitet hrane!!
Govedje srce  ocena 10!!

McBain
Značajni član

« Reply #7 on: 09 November, 2007, 22:45:48 »

I ja se slazem da algojedi nisu iskljucivo algojedi, jer gledajuci ih koliko bi mogli da jedu hranu koju im mi dajemo,rekao bih da jedu bez prestanka alge u jezeru i da im to nije dovoljno(mbune kao aktivni ciklidi). Ovo o cemu ste vi pisali je zaista ozbiljna tema,koja zahtava znanje biologije, anatomije, ihtiologije....koliko su se ove fenomenalne ribe prilagodile "vestackim" uslovima,a samim tim i razlicitim vrstama hrane, govori i da u nasim akvarijumima mogu da dostignu vecu velicinu od one u prirodi.....Hvala vam na odgovorima.......
p.s. A da nije tako ne bi postojalo toliko vrsta ovih sjajnih riba.....
ducia
Global Moderator
Veoma napredan član

Hajde dodji, pridji, hodi...

« Reply #8 on: 10 November, 2007, 00:28:27 »

Ja sam negde, dal cuo dal procitao, da ciklidi odrasli u AQ uslovima posle neke 5-6 generacije prestaju da koriste unutrasnju vilicu koja gubi neka svoja svojstva i da se pri "autopsiji" ne mogu vise identifikovati kao "orgiali". Zato je i pozeljno sto cesce osvezavati krv sa divljacima. Da li je ovo tacno ili nije ne znam i voleo bi da mi neko ko to zna iz proverenih izvora potvrdi.

Is it wrong to be strong Brotherhood
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #9 on: 10 November, 2007, 02:07:49 »

Najprovereniji izvor si ti sam sebi. Nabavi divljake pa uporedi posle par generacija. Ubiti i ocistiti na laboratorijski nacin nije nikakav problem. Mikroskop imas da kupis za pateticne pare...

Pozdrav
Piroman

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
07 February, 2012, 17:16:20

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102608
  • Total Topics: 6988
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online