Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Neolamprologus sexfasciatus  (Read 2300 times)

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
Neolamprologus sexfasciatus
« on: 28 December, 2005, 22:05:41 »
Da li je neko mrestio Sesfasciatuse? Ili mozda poznajete nekog ko ih je mrestio?
Ja imam 4 primerka od po 12-ak cm, i jos ne mogu da im provalim pol. Svi su skoro iste velicine!!! Kad ce taj mrest?!? CIKLID_200

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
Re: Neolamprologus sexfasciatus
« Reply #1 on: 29 December, 2005, 00:05:18 »
Nemam iskustva, ni svojeg ni tudjeg, ali evo jednog linka:
http://www.thecichlidgallery.com/article_sexfasciatus.htm
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline profiler

• Značajni član
« Reply #2 on: 29 December, 2005, 10:45:55 »
Ja mislim da ih je Miner drzao, ali nisam siguran.....

Offline Miner

• Član
« Reply #3 on: 29 December, 2005, 10:53:18 »
Da, drzao sam N. sexfasciatus-e, ali nazalost nisu doziveli da se mreste. Uginuli su kad mi je jedne letnje noci nestalo struje, tj. ugusili se CIKLID_133 . Tada su bili na velicini od 15 cm.
Zao mi je sto ne mogu da ti pomognem, ali u svakom slucaju to je vrlo lepa i interesantna vrsta.

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #4 on: 22 February, 2006, 00:45:55 »
Mislim da su zenke sitnije i zdepastije, punijih stomaka i uze glave, kriju se od muzjaka koji ih maltretiraju. Procitao sam na nekom sajtu da zenke hoce da se mreste tek kad napune 2 godine bez obzira da li su dovoljno narasle. Takodje, tamo pise da nece da se mreste ako u akvarijumu ima krupnijih riba od njih iako su oni jako agresivni u doba mresta, izgube pruge i brane pecinu i teritoriju kao ludi! CIKLIDI_433
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #5 on: 28 November, 2007, 23:10:08 »
Neolamprologus sexfasciatus

Po mom mišljenju jedan od najlepših Neolamprologusa je upravo ovaj koga sada opisujem. Smatram ga idealnim za držanje u manjim i srednjim akvarijumima a izuzetno je zahvalan kao sustanar svim vrstama afričkih ciklida, naravno najbolje se uklapa sa svojim prirodnim komšijama.
Osnovna odlika ovih ciklida su vertikalne crne linije duž celog tela. Ima ih 6 i po tome je dobio ime sex(šest)-fasciatus(linija) a na glavi, preko oka, ima i sedmu. Po obliku usta (iz kojih vire zubi), glave i tela dolazimo do zaključka da je ovaj ciklid carnivor. U prirodi su mu osnovna hrana larve insekata, mekušci i mlađ riba; dok u akvarijumskim uslovima jede sve.
Veličina odraslih riba je 15cm i dostižu je za godinu-dve, međutim puno više im treba da polno sazre i da se upare. Najzanimljivije su njihove igre kada se mužjak i ženka hvataju za usta, odnosno kada izgleda da jedno od njih pokušava drugo da proguta od napred. Takva situacija i nadvlačenje može da potraje 30-ak sekundi, i na kraju se raziđu bez neke agresije i povreda. Naime, ženke često zauzmu neko skrovište a mužjaci ih obilaze i mame napolje. U tom trenutku ženka izgleda kao da brani svoju teritoriju i ustima obuhvata gubicu mužjaka. Ako se desi da ženka ne ’’napada’’ udvarača, verovatno je spremna za mrest.
Ukoliko je sve proteklo po planu, ženka će položiti stotinak komada oplođene ikre u svom skrovištu a par će zajedno braniti porod. Dalje sledi klasična priča o izleganju mladih posle par dana, proplivavanju i podizanju mlađi.
Od svih Neolamprologus-a iz jezera Tanganjika, ovaj ciklid se može naći u dve boje a sve u zavisnosti od lokacije. Plavi primerci jako liče na Neolamprologus tretocephalus-e i mlade ’’frontoze’’, a nalaze se na području koje se zove Sambia. Zlatno-žuti (GOLD varijanta) mogu se naći na više lokacija od kojih su najčešće Kipili i Samazi. Koliko sam upoznat na našim prostorima se može videti samo GOLD varijanta ovog ciklida.

Iz mog iskustva mogu da napišem da su ovo vrlo interesantni ciklidi, skloni iskakanju iz akvarijuma, nezainteresovani da ozbiljno naude drugim ciklidima, nisu teritorijalni, velikog su apetita i brzog rasta. Nisam primetio da su agresivno krenuli prema drugim ciklidima u mom akvarijumu, čak ni prema mnogo manjim, ali zato kad sam im nudio ’’živu’’ hranu (crviće i gliste) pretvarali su se u ’’munjevite’’ predatore, hranu usisavali svojim velikim ustima i ’’žvakali’’ moćnim zubima u ždrelu.

Koliko znam, pokretač ove teme ih je uspešno izmrestio i podigao dosta mlađi. Možda bi mogao da nap napiše neko iskustvo u vezi toga...

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #6 on: 28 November, 2007, 23:11:30 »
Naravno, slede fotografije:

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #7 on: 28 November, 2007, 23:12:16 »
...još malo:

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 03:54:49

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303