Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pseudotropheus sp. Coral Red  (Read 3405 times)

Offline Srdjan

• Početnik
  • *
Pseudotropheus sp. Coral Red
« on: 18 March, 2004, 23:03:48 »
Prvo pozdrav svima, prvi post i odmah prva tema :)

Pricao sam sa Bojkom i razmenjivali smo misljenja o ovoj vrsti pa reko mozda ce i gazda Joca nesto da napise o ovoj izuzetnoj i prelepoj vrsti koja je inace odhranjena kod njega :D . Pokupio sam ti 4 komada pre neki dan pa ces me se setiti.

Sta je poenta i sta smo Bojko i ja pokusavali da razjasnimo. Na net-u jako malo ima o ovoj vrsti, a i na nekim mestima gde sam nailazio stoji  "Pseudotropheus saulosi Coral Red" e to je malo unelo zabunu, jer saulosi koliko sam ja uspeo da procitam i vidim slike vise vuce na zuto (zenke i mladunci). Nisam ni mogao da predpostavim da ce mozda imati veze sa saulosijem, pa te u radnji nisam nista ni pitao, jedino si mi rekao da su retke kod nas. Konstatovali smo da imaju potpuno identican oblik tela i glave, ali mi Bojko rece da saulosi nema varijetet jer je endemska vrsta, pa me to dodatno zbunjuje.

Eto to je to, nadam se da cete se ukljuciti obojica u diskusiju da malo razglabamo na temu, jer bi voleo nesto vise da znam o ovoj vrsti.

Pozdrav!

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #1 on: 19 March, 2004, 19:43:53 »
Pa r podataka;
Pseudotropheus saulosi/Konings 1990/ jeste endemit.Ta se vrsta u prirodi nailazi samo u tački Taiwan reef sjeverno od otoka Chismulu.Dubina do 9m,hrani se algama/Aufwuchs/sistem.Mužjak ljubičasto plav,sa vertikalnim crtama,ženka narančasta,mladunci i mužjaki do polne zrijelosti jednako obojeni ko ženka.
Zbog iznimne ljepote,počela je na  Cirinom sjatu neka pretraga za tu vrstu.Pored ljepote i dužina od 7.5 cm. nije za odmet.
Ali pojavi se vrsta pseudotropheus sp.Coral Red,šta je to?.
No uprkos mojoj literaturi,CD,pretragi po raznim sajtovima nisam ništa pametno našao.
I uradio sam sliedeće:prosto sam kupio par Pseudotropheus sp.Coral red i Pseudotropheus saulosi.I šta vidim,iste boje,ista oblik tijela,mužjak isto obojene vertikalne crte,ko da su blizanci.
Sad imam svaki par u odvojenim akvarijih,tako,da prosmatram,njihovo ponašanje,a naroćito ofarbanje mužjaka,kad bude polno sazrio.
Mada već sada ja onako posle onoga što sam vidio i čuo od nekih naših ciklidarista,mogu damo da reknem:Pseudotropheus sp.Coral red i Pseudotropheus saulosi su po mom mišljenju jedna te ista vrsta,samo što im je razlik u imenu,a i ja se pitam šta to ima crveno /red/ na toj ribi,kad je.....narančasta.
Sad ta je vrsta Pseudotropheus sp.Coral Red sigurno proizvod kojih ribjih farmi,pa su joj zato tako dali i ime,možda,a čini mi se da su forsirali više tamniju boju :D
Eto tako ja mislim o toj vrsti.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #2 on: 19 March, 2004, 19:45:53 »
A eto i "lijepši" spol

Offline JZH

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #3 on: 20 March, 2004, 17:22:20 »
Naravno Bojko vragolane da NISU ista vrsta , a evo zasto:
Pseudotropheus sp. "Coral red" je isto sto i Pseudotropheus sp. "Ndumbi Gold" (syn.Pseudotropheus sp. M 12 ),lokacija Likoma:Ndumbi rocks, u prirodi raste do 12cm.

Pseudotropheus saulosi, lokacija Chisumulu:Taiwan reef raste u prirodi manji(9 cm.),a po konstituciji:zdepastiji(deblji) od gore navedenog,usta zatupasta,muzijaci lice na pretovljene Ps.demasoni-je, i vec na 4-5cm pocinju da menjaju boju , dok kod Ps.sp."Ndumbi Gold" muzijaci menjaju boju mnogo kasnije(6-7cm) :!:  :!:  :!:

Eto dilema je resena,danas smo SVI nesto novo naucili ukljucujuci i naseg VELIKOG prijatelja Bojka-vragolana :D

Bojko nekoliko novih vrsta u mojoj radnji , cisto mozda razlog vise da nas posetis u letnjem periodu:

Copadichromis trewavasae"Likoma"
Placidochromis elektra"Hongi"
Placidochromis phenochilus"Lupingu"
Tropheops sp."Chilumba" orange
Pseudotropheus sp."Daktari-Hai reef"
Pseudotropheus sp. acei"Ngara" black
Pseudotropheus flavus"Chinyankwazi"...a to je samo Malawi,noviteti iz Tanganjike za koji dan na cenovniku,VELIKI POZDRAV SVIMA :rr:  :rr:  :rr:
Pozdrav, Joca

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #4 on: 20 March, 2004, 19:35:01 »
Eto tajna oko vrste Pseudotropheus sp.Coral red sad više i nije tajna,samo kako našli to ime,kad je recimo ime psudotropheus sp.Ndumbi gold lepše.
No kako god,to je jedna atraktivna vrsta,endemita.
njeno je prirodno stanište oko tačka:Ndumbi rocks,Makulawe i Maingano,a sve troje se nailazi oko otoka Likoma.
Dugo se vjerovvalo,da zlatnu boju dijele i mužjak i ženka,no Spreinat je utvrdio,da plava M'buna,znana kao M-12 i Ps.Ndumbi gold su ustvari mužjak i ženka.
Polno zrijeli mužjak je plav,sa crnim vertikalnim crtama,a vrh lednje peraje mu je beo,a ženka zlatna./narančasta/.
U prirodi ta se vrsta hrani sa:algama,planktonom i plivajućim delovima.
Zanimljivo kod te vrste jeste i to ,da i mužjak i ženka žive sami.A u potražnji za hranom oni i putuju.
No ta je vrsta tako karakteristička,da se je ne može zamjeniti sa nijednom drugom.

:)

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #5 on: 20 March, 2004, 20:20:46 »
Evo da se i ja nadovezem sa jednom glupom konstatacijom, vezanom za Bojkovo pitanje zasto red znaci "zuto". Vidis Bojko postoji jedno trgovacko ime za ciklida: Pseudotropheus sp. Zebra "Red Red", i kada ga procitas, pomislis, ova riba je je krvavo crvena, a kada je stavis u akvarijum vidis ribu koja je narandzasta, to jest skoro zuta. Tako da ne treba tumaciti boje u trgovinskim nazivima ciklida, bukvalno, jer su neki trgovci daltonisti :)
Pozdrav
Piroman

Offline JZH

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #6 on: 28 April, 2004, 14:21:35 »
Red je obicno naziv koji ciklidima daju exporteri tj. ljudi koji se bave hvatanjem i prodajom divljih afr. ciklida!
Najverovatnije ribe i imaju crvenu boju na sebi, ali u nedostatku hrane koju jedu u prirodi ta boja otprilike posle dve nedelje polako ali sigurno prelazi u oranz pa cak i u zutu,to Vam je tako sta da se radi :wink:  :!:
Pozdrav, Joca

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 03:54:27

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303