Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Ciklidaristika « Akvarijumska tehnika i hemija « Filtracija « Filtriranje Malawi akvarijuma
Pages: [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Filtriranje Malawi akvarijuma  (Read 8341 times)
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« on: 09 March, 2003, 21:58:34 »

Kako veè znamo,voda u jezeru Malawi jako je èista i takvu moramo držati i u akvarijumu.U akvarijumu,nam u te svrhe služe filtri.Filtri su vanjski ili unutranji.Koji je bolji ,teško je kazati,jer svaki akvarist hvali ono što ima.
Filtri se dalje dele na :hemijske,mehanske i biološke,a poslednja dva su naèešèe prisutni u akvarijumu.
Sad koliko filtera imati u jednome akvariju,gdje èe biti malawijski ciklidi,je litraža akvarijuma puta 5.To znaèi u 300l akvarijumu,morajo filtri u sat vremena "proraditi 1.500 litara vode.I to je ono što je najobhodnije.
Ja imam u mome 400 l akvariju tri filtre,koje u sat vremena proèiste 3.600 l vode /jedan 1.200 l/sat/.
I to je to.

Ciklid pozdrav ! :D  :D
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #1 on: 09 March, 2003, 22:21:46 »

Quote from: "Aulonocara baenschi"

Sad koliko filtera imati u jednome akvariju,gdje èe biti malawijski ciklidi,je litraža akvarijuma puta 5.To znaèi u 300l akvarijumu,morajo filtri u sat vremena "proraditi 1.500 litara vode.I to je ono što je najobhodnije.
Ja imam u mome 400 l akvariju tri filtre,koje u sat vremena proèiste 3.600 l vode /jedan 1.200 l/sat/.
I to je to.

Ciklid pozdrav ! :D  :D

Bojane, slazem se sa tvojim misljenjem, ali moram da kazem da sam do skoro imao eksterni filter od 1200l/h montiran na akvarijum od 120l, i to je davalo sjajne rezultate!!! Znaci ako mozete sebi da priustite 10 puta veci protok filtera na sat od same zapremine akvarijuma, uradite to, nemozete da pogresite, u mom akvarijumu je voda bila bizarno/kristalno cista!!!

Pozdrav
Piroman

Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #2 on: 09 March, 2003, 22:47:34 »

Vidim, da smo na istome brijegu.Dakako je to pravilno i logièko razmišljanje,da što veèi ima filter pretok to bolje ,ali 5 puta litraža ,to je ono najmanje i osnovno pravilo koga se mora držati ciklid u svom akvariju. :D  :  :D  :D  :D
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #3 on: 09 March, 2003, 22:48:44 »

Vidim, da smo na istome brijegu.Dakako je to pravilno i logièko razmišljanje,da što veèi ima filter pretok to bolje ,ali 5 puta litraža ,to je ono najmanje i osnovno pravilo koga se mora držati ciklid u svom akvariju. :D  :  :D  :D  :D
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #4 on: 19 January, 2004, 21:12:54 »

Hmmm, trenutno na akvarijumu od 1t imam filter od 1200l/h, i treba da dodaj jos jedna od 1200l/h, i mislim da mi je to dosta, ne mislim da je to prava stvar, ali uz umereno hranjenje, mislim da ce 2400l/h da zavrsi posao. U tom akvarijumu imam 20 kom Tropheus sp. black ikola...

Pozdrav
Piroman

Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #5 on: 24 July, 2004, 22:00:07 »

Baš sad ,da ponešto još reknem o filterima u akvariju.Za izgled i neko razmišljanje ja sam uzjeo baš moj primjer:
Eto imam akvarij RIO 400 l i u njemu imam 3 filtere:
- podni filter,iako sam od nekih čuo,da ta varijanta filtera i nije baš najpogodnija,moram da reknem,da meni savršeno radi i kao takav opet nudi i neku zaštitu stakla.Taj filter je napravljen od izbušene podlage i voda pada kroz pesak i u tu podlagu,da bi kasnije očiščenu vračala crpka sa protokom 1200l/sat.No taj filter ima i tu dobru svrhu,da se pesak stalno"miješa.
-biološki filter,to je unutarnji filter tvrtke RESUN PL 1200,a tu su kao medije loptice,gdje se nasjele bakterije
- i naravno original Juwelov filter.
I voda jeste čista,ma mora i biti ipak je menjam nedeljno.
Ja sam mišljenja,da moraju ciklidi iamti čistu vodu,jer čista voda je jedan od garanta uspešnog odgoja ciklida,naravno ima i drugi,ali voda jeste onaj primarni činitelj dobrog izgleda naših ciklida.
JZH
Veoma napredan član

« Reply #6 on: 26 July, 2004, 14:14:39 »

A sta ces sa talogom koji ti ostaje ispod plastike, tj. podnog filtera :?:  I da znas onoga trenutka kada neki od tvojih ljubimaca iskopa rupu do plastike,vise ti filter ne radi kako treba, a kad podni filter ne radi kako treba stvaraju ti se gasovi u podlozi  :!:  :cry:

Pozdrav, Joca
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #7 on: 26 July, 2004, 21:57:50 »

Pa tvoja je  primjedba sasvim na mjestu :D ,mada to valja u slućaju,da se ima samo taj podni akvarij,medjutim,ja imam u tom akvariju još dva filtera,pa to več nije tako strašno.
No po tom pitanju sam se posavetovao i sa mom drugarom,i on mi isto kaže,da ako bi bio samo jedna filter i to još podni,onda bi bila ubrzo katastrofa,medjutim,kad mi rade još dva filtera takve strepnje nema.
I stvarno uz kombinaciju više filtera,taj podni filter djeluje kao najbolji biološki filter,koga se zna u akvaristici.
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #8 on: 27 July, 2004, 12:43:50 »

Bojko, da ti iapk probas wet/dry filter, mislim da je on ipak bolji bioloski filter!

Pozdrav
Piroman

Ivanho
Član u razvoju
**

« Reply #9 on: 14 August, 2004, 01:58:04 »

Iz licnog i iskustva drugih akvarista o klasicnim staklenim spoljnim filterima uglavnom imam dobro misljenje. U stvari, kadgod sam postovao nepisano pravilo o njihovom kapacitetu i bio odgovoran u ciscenju i zameni filtracionog materijala, nisam imao nikakvih problema. E, sad, iako sam nekoliko puta bio svedok da isti odlicno funkcionisu i u velikim sistemima (ako su njihova zapremina, filtr. materijal i snaga motor. glava bili adekvatni), sam ih nisam "testirao" sa akvarijumima vecim od 150l. S obzirom na to da planiram izradu veceg (250-300l), a na sajtu cesce citam o kanisterima i unutrasnjim filter-pumpama, zanima me i vase misljenje o prednostima fabrickih varijanti (osim ocigledno jednostavnijeg odrzavanja)?
Pages: [1] 2 3 4   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
05 February, 2012, 15:29:16

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102459
  • Total Topics: 6983
  • Online Today: 81
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online