Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Julidochromis marlieri "Makakola"  (Read 4012 times)

Offline JZH

• Veoma napredan član
Julidochromis marlieri "Makakola"
« on: 12 March, 2004, 10:50:04 »
Julidochromis marlieri”Makakola”               Poll,1956

Poreklo: Afrika,Tanganjika jezero,severozapadni i severoistocni deo ,lokacije Makakola,Kigoma i Kalambo

Staniste: peskovito dno sa kamenjem velicine fudbalske lopte,nalazi se na dubini od 2 metra  i dublje,preferira veoma blizak kontakt sa supstratom I kamenjem , retko se moze videti da pliva iznad peska.

Ishrana:u prirodi se hrani  sitnim bezkicmenjacima ,larve insekata,racici,mali puzevi itd. U akvarijumu prihvataju sve vrste kvalitetne suve hrane ,listici,granule,sticks (stapici).

Karakteristike: dostizu velicinu do 13 cm,pored razlike u genitalnoj papili(kod muzijaka tanja I spicastija,kod zenke zaobljena I deblja),I nema neke razlike u polovima. Po tvrdnjama nekih naucnika  zenka  je veca od muzijaka sto je prava retkost kod  Ciklida.

Akvarijum: velicina od 60 do 250 litara,kamenje ,pecine za skrivanje,sitni kvarcni pesak I dosta bilja,uglavnom svi ciklidi iz jezera Tanganjika ne jedu akvarijumsko bilje za razliku od svojih africkih rodjaka iz jezera Malawi I Viktorija. Za upareni par Vam je dovoljan akvarijum od 60 litara,a ako se odlucite da ih drzite u grupnom Tanganjika akvarijumu isti ne bi trebao da bude manji od 150-200 litara.Veoma dobro se slazu sa svim ciklidima naravno priblizno iste velicine.Ne preporucujem drzanje sa vecim predatorima kako iz Tanganjike tako iz Malawi-ja (ciklidi preko 20 cm) .

Ponasanje I razmnozavanje u akvarijumskim uslovima:  monogamna vrsta , zive u parovima,ikru polazu u pecinama od kamenja,a redje na pesku, rado prihvataju saksiju polozenu na bok I praznu skoljku od veceg morskog puza.Poloze I izvedu od 50 do 100 mladih,odlicni su roditelji I veoma dobro cuvaju svoje potomstvo. Na temperaturi od 26 C  mlade ribe se izlegu u roku od 2 do 2,5 dana, 5-6 dana posle izleganja pocinju slobodno da plivaju naravno pod budnim okom svojih roditelja. Za ishranu mladji najbolji su zivi Artemija racici, u nedostatku istih treba im dati kvalitetniju hranu u tabletama npr. Sera spirulina tabs ili Tetra plecomin. Kao I svi Tanganjika ciklidi I Julidochromis marlieri zahteva tvrdu I alkalnu vodu (ph 7.5 – 8.5), cestim zamenama trecine vode npr. dva puta mesecno,stvoricete im uslove skoro kao u prirodi. Jedna vazna napomena,sve vrste Julidochromis-a  su osetljive na naglu promenu zivotne sredine ! Promena vece kolicine vode,promena dekoracije, ili odvajanje mladih od roditelja moze prouzrokovati pravi rat izmedju muzijaka I zenke nekada I sa fatalnim posledicama.

Od mnogobrojnih geografskih varijanti  pored vec navedenog  Julidochromis marlieri “Makakola” ,svojom lepotom se izdvaja I Julidochromis marlieri”Karilani’ kome je boja tela oranz sa karakteristicnim crnim horizontalnim I vertikalnim prugama, dok su peraja samo oranz boje oivicena crno-plavom linijom.

Nadam se da cete uzivati u drzanju ovih prelepih ciklida isto toliko kao I ja !
Pozdrav, Joca

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #1 on: 12 March, 2004, 13:05:26 »
Svaka cast Joco :violent2:

jos da napises 20 ovakvih clanaka i eto nam mikro enciklopedije o ciklidima...
Pozdrav
Piroman

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
Julidochromis marlieri
« Reply #2 on: 12 March, 2004, 16:23:29 »
Eto i par slicica.

Guest

• Guest
(No subject)
« Reply #3 on: 12 March, 2004, 19:16:24 »
Pa par dodatnih rijeći neče naškoditi.
Ta vrsta dobila je ime po G.Marlieriju,takodjer ihtiologu direktoru I.R.S.A.C. instituta,koji takodjer proučava ciklide iz jezera Tanganyika.
Sve više se priča/to ihtiologi/,da bi mogla biti variite sa kalamba sasvim samostalna vrsta ali zasad je još tako ,kako je.
Inaće ta vrsta je iz grupe Lamprologini.
A ciklidi sa kojim se slaže:
-Altolamprologus
-Lamprologus
-Lepidiolamprologus
-Neolamprologus
-Chalinochromis
-Julidochromis
Eto samo toliko :D

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #4 on: 12 March, 2004, 22:50:23 »
Jos kada bi se Bojko ulogovao pre nego sto napise poruku, sve bi bilo izvanredno i savrseno...

Bojko, da li si zaboravio pass?

Nema te u poslednje vreme na forumu, da ti nije zena zabranila da koristis internet?
Pozdrav
Piroman

Offline JZH

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #5 on: 13 March, 2004, 11:37:49 »
:wav:  :rr:  :rr:  :wav:  :!:
Pozdrav, Joca

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #6 on: 13 March, 2004, 19:24:17 »
pa ja sam sve uredno uradio,pa sam poslije stavio sliku,pa mi kompjuter nešto pametan,pa eto ispadnem ko gost.
Sve u svemu,ipak je post najbitniji i kao takav nije se izgubio.

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
(No subject)
« Reply #7 on: 13 March, 2004, 21:15:19 »
"HOCU I JA"!  :glasses1:

Evo jedne vrste na prvi pogled slicne nekim Julidochromisima a opet interesantne na svoj nacin. Ima nekoliko podvrsta ovih Lamprologina od kojih
neki prelaze i 30cm (Elongatusi) te nisu pogodni za prosecne akvarijumske uslove.

Lepidiolamprologus Nkambae (Staek 1975) - Nkamba Bay (Zambia)

Zive na dubinama izmedju 3 do 6 metara a ceto i vecim, blizu stena koje
im pruzaju utociste i mesto za zasedu jer su notorni predatori.
U odsustvu manjih riba, kao plena, utehu ce pronaci u malim Krabama i larvama insekata.
Raste do 16cm (zenke nesto manje) i veoma je tesko, skoro nemoguce, vizuelno
razlikovati polove.
U akvarijumima parovi brane teritorije oko 0.5m2 sto znaci da mesta za
dva ili vise parova moze biti samo u ogromnim akvarijumima.
Uspesno koegzistiraju sa ostalim mesozderima iz Tanganyike a idealni
susedi u akvarijumu mogu biti Frontoze koje nisu preterano aktivne.
Spadaju u ikrasice i zenka moze da izbaci oko 150 jajasaca.  Larve se izlegu
posle 2-3 dana na temperaturi od 26c a polsle 5-6 dana mladunci pocnu
slobodno da plivaju.  Zenka ih i dalje cuva dok muzjak patrolira po teritoriji
i tera uljeze.  Svoje male nece pojesti medjutim kada nesto odrastu ili ce ih oterati
ili ubiti.  Inace su veoma netolerantni prema pripadnicima svoje vrste.

(AQUALEX - Tanganyika Cichlids)

Naravno, oni koji su ih drzali u svojim akvarijumima mogu imati slicna ili opet neka
drugacija iskustva i dobrodosli su da ih podele sa nama.

Licno, planiram da uzmem 4-5 komada cim mi se ukaze prilika.

Inace u Zoo Hobiju mozete videti 3 izuzetna (preostala) primerka od oko 10cm kao
i nabaviti CD iz koga sam ja izvukao ove osnovne informacije. :glasses1:

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #8 on: 13 March, 2004, 21:33:38 »
Pa moram da dodam samo par riječi.
Pravo i valjano ime za tu vrstu jeste :Lepidiolamprologus elongatus /Boulenger 1898/.
Jeste,da je Staeck opisao ovu vrstu,kao što je i Alzo napisao.No kasnije je utvrdjeno,da je ta vrsta L.nkambae ipak na kraju krajeva L.elongatus,pa je to postao samo sinonim za vrstu L.elongatus.
A u taksonomiji starije ime uvijek valja :D

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
(No subject)
« Reply #9 on: 14 March, 2004, 00:28:27 »
Quote from: "Aulonocara baenschi"
Lepidiolamprologus elongatus /Boulenger 1898/.
L.nkambae ipak na kraju krajeva L.elongatus

Bojko, u cemu je stos, vidim sa si malim slovima napisao i NKAMBAE i ELONGATUS? Da li to znaci da su oba imena potpuno ravnopravna? Koliko ja znam ako se pisu malim slovom, to znaci da su ihtioloski obradjene vrste i imena su definitivna. Nisam znao da jedan ciklid, moze da ima dva ravnopravna ihtioloska imena?
Pozdrav
Piroman

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 03:42:27

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303