Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Ciklidaristika « Bolesti « Tropheus BLOAT
Pages: 1 2 3 [4] 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Tropheus BLOAT  (Read 17209 times)
Miner
Član

« Reply #30 on: 05 April, 2004, 12:25:13 »

Vidi se da si "dete" iz "proslog" vremena. Vitezit je proizvodjen u Gorazdu, SR BiH. Inace C-4 je plasticni eksploziv. Samo da te uputim za tebe ce mi trebati nekoliko stotina grama. :twisted:
Srdjan
Početnik
*

« Reply #31 on: 16 April, 2004, 17:33:22 »

Nisam neki poznavalac Tropheusa (citaj nikakav), ali sam nasao clanak o Bloat-u. Imam samo Malawi ciklide, ali i oni mogu da dobiju Bloat. Tako da sam malo jurcao po netu i gledao za ne daj boze.

Evo linka, nadam se da ce nekome od vas da koristi i pomogne. Mozda ste ga i videli ali ne skodi da ima i ovde.

http://www.thecichlidgallery.com/article_bloat.htm

Pozdrav!
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #32 on: 16 April, 2004, 17:43:55 »

Quote from: "Miner"
Vidi se da si "dete" iz "proslog" vremena. Vitezit je proizvodjen u Gorazdu, SR BiH. Inace C-4 je plasticni eksploziv. Samo da te uputim za tebe ce mi trebati nekoliko stotina grama. :twisted:

Respect prema aliasu i surli, ali par stotina grama???????????????????

Ja sam pojmara po pitanju eksploziva, ali koliko sam ja informisan (citaj iz filmova), sacica c4 pravi veliki BOOOOOM, par stotina grama, bi verovatno uspelo da natera JZH-a da se zapita gde ga je komarac ujeo  :violent2:

Srdjane, svi relevantni clanci o BLOAT-u su dobro dosli, jer se sa tom opakom bolescu srecu skoro svi ciklid fanovi, sta da kazem osim hvala!

Pozdrav
Piroman

Guest
Guest
« Reply #33 on: 16 April, 2004, 17:51:48 »

Quote from: "piroman"

Srdjane, svi relevantni clanci o BLOAT-u su dobro dosli, jer se sa tom opakom bolescu srecu skoro svi ciklid fanovi, sta da kazem osim hvala!

Ma nema na cemu piromane, kada sam malo procitao i video sta ta prokletinja moze da uradi sa kompletnom kolonijom Tropheusa u akvarijumu morao sam ovo da posaljem. Znam da kod Malawi-a ode jedna ribetina, ali ovo zlo pomlati sve Tropheuse, samo ako ga jedan zakaci.

Pozdrav!

P.S. Uz onaj link gore sam trebao da dodam :" S iskrenom zeljom da nikad ne zatreba"
Srdjan
Početnik
*

« Reply #34 on: 16 April, 2004, 18:01:24 »

Trebao sam da se ulogujem,  pa da post-ujem :oops:
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #35 on: 16 April, 2004, 19:11:00 »

Quote from: "Srdjan"
Trebao sam da se ulogujem,  pa da post-ujem :oops:

Ma opusteno...

Inace nije tacno da BLOAT ne moze da se zaustavi u Tropheus koloniji, ja sam ima rat sa BLOAT-om, koji je odneo nekoliko mojih tropheusa, ali je velika vecina prezivela, bez samog oboljenja!

Pozdrav
Piroman

Miner
Član

« Reply #36 on: 20 April, 2004, 08:15:33 »

Mislim da bloat nije bolest koja zahvata sve tropheuse u jednoj koloniji. Na osnovu onog sto sam ja doziveo, mislim da sve je direkto u vezi sa imunim sistemom kod riba. Naime, nakon odredjenih stresnih situacija, imuni sistem opadne i onda pocunju da caruju bakterije i paraziti.
Iz tih razloga bloat mogu da zakace i ribe koje su duze vreme u jednom akvarijumu (od malena), ali u trenutku kada dostignu punu seksualnu zrelost moze doci do stresa, zbog stalnih borbi oko nadmoci, i samim tim i do bloat-a. Na svu srecu ovo se vrlo retko desava.
Inace, interesantno je da tropheuse koje sam ja mrestio, odnosno mali nikad nisu dobijali bloat. Mislim da mi je i Joca ZH to jednom isto to rekao. Eto malo i sa moje strane :lol:
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #37 on: 20 April, 2004, 09:01:46 »

Potpuno se slazem da je BLOAT individualna pojava u akvarijumu. Sto se tice pada imuniteta kao faktora BLOAT-a, tu se misljenja razilaze, jedni tvrde da BLOAT nastaje iskljucivo kao posledica prejedenosti, ili pogresne hrane, i da u toku varanja tropheus-i koji nisu u stanju da je adekvatno svare i obrade, oboljevaju!

Druga frakcija tvrdi da je problem u imunitetu ili u stresu, stres je specijalno izrazen u akvarijumima u kojima nastaju sukobi oko dominantnosti itd itd itd.

Ja vise verujem u prvu varijantu, pogotov kada se uzme u obzir ono sto si ti Mineru napisao, da domaci tropheus-i ne oboljevaju od BLOAT-a. Ako je BLOAT posledica stresa, i domaci tropheus-i ga dozivljavaju. Ako je BLOAT posledica ishrane, domaci tropheus-i se od malena "nepravilno" hrane i samim tim postaju imuni na na "nepravilnu" ishranu, koja izaziva BLOAT kod uvezenih tropheus-a...

Ovo je samo moje misljenje, koje ne mogu da potkepim ikakvim konkretnim dokazima, stoga ne uzimajte ovo zdravo za gotovo!!!

Ono sto jos mogu da dodam su svinjaswe, to jes maswe, ovi tropheusi domace proizvodnje kod ZDuleta u akvarijumu su abnormalno debeli, i izgledaju kao BLOAT-ovane ikole, po svakoj liniji logike trbali bi da crknu. Ove debeljuce, zderu punom parom i nastavljaju da rastu, cak su i najdominantniji u tom akvarijumu. Hrane se nenatopljenim koi sticks-om, i raznom drugom "pogresnom" hranom i nema ni traga od bloat-a :idea:

Znam da ima raznih misljenja o BLOAT-u, ovo gore izneseno je moje misljen je, ponavljam ne tvrdim da sam u pravu i sasvim je moguce da potpuno gresim. Unapred prihvatam sve kritike po ovom pitanju, ali je najbolja kritika da je ovo nevazna tema, jer BLOAT-a uopste nema  :lol:

Pozdrav
Piroman

JZH
Veoma napredan član

« Reply #38 on: 20 April, 2004, 11:27:31 »

Mnogo zavisi i sta su jeli od malena,ZDuletove Maswe su odrasle na zivoj artemiji i PROTEINSKIM GRANULAMA ZA PASTRMKE(provereno),ali to nije razlog da se opusti jer kad tad ce imati problema (ne daj boze),ljudi Tropheusi su poslednje ribe na listi zvanoj: EKSPERIMENTISEMO SA RIBAMA :!:

Pozdrav, Joca
Miner
Član

« Reply #39 on: 21 April, 2004, 11:07:16 »

Moje misljene je da tropheusi koji se izmreste dozivljavaju manju kolicinu stresa od onih koji se uvoze i "primaju" u domacim uslovima. Ovo je posledica dugotrajnog transporta, promene biohemijskih parametara vode, rezima svetlosti i hranjenja ...
Naravno da i ishrana ima bitnog uticaja. Slazem se da krava i da hoce da jede meso ne bi to bilo dobro po njeno zdravlje, tako je i kod tropheusa. No to je sve u vezi sa sastavom i oblikom digestivnog trakta odnosno organa za varenje. U prirodi tropheui "pasu" alge sa kamenite podloge i usput pokupe nekog ljuskara, pa iz tih razloga treba prilagoditi rezim ishrane.
Znaci lagana hrana (zeleno, zeleno, zeleno ...), postepeno u ishranu uvoditi malo jacu hranu zbog boje, ali nikako preterivati i to je to.
Naravno osnovni problem kod prijema ribe predstavlja prilagodjavanje prethonom rezimu ishrane. Moje iskustvo je da, obicno, prodavci ne govore tacno koju su hranu koristili, pa tu moze doci do odredjenih problema. :?
Uzgred, da li je neko probao da napravi i koristi neki od cunenih Shrimp Mix-eva.  :shock:
Pages: 1 2 3 [4] 5 6   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
07 February, 2012, 18:20:11

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102609
  • Total Topics: 6988
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online