Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Herichthys carpintis  (Read 3137 times)

Offline azazel

 • Član
 • ***
 • Posts: 149
Herichthys carpintis
« on: 24 November, 2012, 14:24:48 »
Herichthys carpintis
Staniste:
Herichthys carpintis je kategorizovan prvi put 1899 od strane Jordan-a, Star-a i Snyder-a. Ovo je veliki, agresivan ciklid koji zivi u Meksiku. Iako je u akvaristickim krugovima poznat kao Texas ciklid sva naucna istrazivanja govore da zivi u Meksiku.
Herichthys carpintis je veoma slican sa Herichthys cyanoguttatum(koji je pravi Texas ciklid). Generalno govoreci carpintis ima krupnije tacke i raste manje od cyanoguttatum. Ove dve vrste imaju tendencije da se ikrstaju pa ih ne treba drzati zajedno u akvarijumu. Carpintis pokazuje izrazitu brigu za svoje potomstvo, i kao sve ribe u ovom rodu prolazi kroz dramaticnu promenu koloriteta u periodu mresta. Boje u mrestu su tamno crni zadnji deo tela i skoro bela boja na bokovima i prednjem delu. Ova riba raste do 22cm kada su u pitanju muzjaci, dok su zenke malo manje.
U prirodi, carpintis zivi kako u brzi rekama tako i u mrnim vodama jezera i bara. Vode u kojima zivi krecu se u rasponu od neutralne do tvrde pa je jako prilagodljiv na sve uslove u akvarijumu.

Optimalni parametri vode:
pH: 7.0-8.2
gH: 8 - 14
Temperatura: 24 - 26C

Kompatibilnost:
Kao i vecina velikih centralno americkih ciklida ove ribe mogu biti izuzetno teritorijalne – narocito u periodu mresta, a ponekad u zavisnosti od karaktera same ribe prirodno izuzetno agresivni. Manje ribe ce smatrati hranom, pa ih treba drzati sa vrstama koje su priblizne po velicini i agresivnosti.

Ishrana:
Po prirodi su omnivori(savstojedi) i prihvatice svaku fabricku suvu hranau. Trebalo bi ih hraniti jako kvalitetnim peletama za ciklide kao osnovu, ali im treba nekoliko puta nedeljno davati zivu ili smrznutu hranu. Kao ziva hrana ce dobro posluziti gliste i pijavice.

Akvarijum:
Zbog svoje velicine i agresivnosti minimalna zapremina akvarijuma bi trebala biti 200L a povrsina dna barem 120 x 45. Kao dekoracija ce posluziti panjevi i grane koje treba isprepletati da bi jedinke koje su slabije imale gde da se sakriju od dominantnih riba. Nekoliko komada kamena i neko plutajuce bilje koje ce praviti senovita mesta kao u prirodi i pomoci pri opustanju riba. Treba ostaviti dovoljno prostora da ribe mogu slobodno plivati. Biljke su teske za drzanje sa njima jer vole da kopaju pa ce svo bilje biti iskopano. Ako bas zelite da drzite i biljke, sadite ih sa saksijama i okruzite ih kamenjem da onemogucite kopanje oko njih.

Razmnozavanje:
Razlike izedju polova se ogledaju u tome sto zenke imaju crnu tacku na ledjnim peraju i obicno su duzeg i sireg tela od muzjaka.
Kada se par odvoji od ostatka riba, par ce poceti sa udvaranjem. Ako su ribe kompatibilne tj. Ako zenka prihvati muzjaka doci ce do promene koloriteta riba. Obe ce dobiti tamno crnu boju zadnjeg dela tela I belu na prednjem delu.
Mesto za mrest ce biti ocisceno, obicno ravna povrsina pljosnatog kamena. Zenka ce polagati ikru a muzjak ce ici tik iza nje i oplodjavati je. Oba roditelja ce voditi racuna o ikri.
Ikri je potrebno oko 48 sati da se izleze i potom ce ih roditelji prebaciti u prethodno pripremljenu rupu u kojoj ce ih cuvati.Posle oko 7 dana mladi ce proplivati I treba ih u pocetku hraniti Artemijom ali ce ubrzo poceti da prihvataju fino usitnjenu hranu za ribe.


Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.027
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Herichthys carpintis
« Reply #1 on: 25 November, 2012, 00:27:50 »
Lepo, sviđa mi se da se još neko upustio da piše o amerima.

Samo bi hteo da dodam - sugerišem na zaključaka oko biljaka. Ne slažem se da može bilo koje bilje sa njima pa makar bilo zalepljeno za podlogu :) . Tolike terminatore prema bilju nisam video. Takođe zamerka u skoro svakom opisu da je to da ovaj genus riba koja spada u centralce, to je greška (ovde nije eksplicita slučaj, pričam za neke druge tekstove i iskustva). Ovo je genus koji spada u Severno američke ciklide.
Dobro podnosi niske temperature i do 5 stepeni Celzijusa. Kod mene su se pokazali kao kilavci po pitanju zdravlja , katastrofa.
Pojavljuju se neke rane ispod grudnih peraja nisam se trudio ni da ih lečim jer mislim da je to ne isplativo.

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
24 January, 2019, 05:04:43

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

 • Gric by piroman
  [02 January, 2019, 19:01:56]
 • Vakumizam by piroman
  [08 December, 2018, 16:21:49]
 • Felix by Mandic
  [31 October, 2018, 17:19:16]
 • Koiafic by piroman
  [26 October, 2018, 08:45:14]
 • Ojacanje akvarijum cuva! by piroman
  [02 September, 2018, 18:22:57]
Members
 • Total Members: 1913
 • Latest: bugi
Stats
 • Total Posts: 154999
 • Total Topics: 9370
 • Online Today: 103
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 46
Total: 46