Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Centralno američki ciklidi te uslovi za držanje u akvariju  (Read 1287 times)

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
Centralno američki ciklidi te uslovi za držanje u akvariju
« on: 02 December, 2005, 22:56:09 »
Neko vreme,sam bio strašno napaljen na centralnoameričke ciklide,jesam i sad i tako studirajuči literaturu skupio sam nešto podataka,pa nadam se,da če komu biti od koristi.
Ne tako davno ti su ciklidi bili "carevi" u akvarijih,sve dok nije počela ekspanziija istočnoafričkih ciklida ali uprkos tome još uvek ima akvarista,koji drže samo te ciklide.
Da se povratim na početak,ja sam dobio 3 mresne pare A.nigrofasciatus-a,koji su me sa svojim ponašanjem,roditeljskom brigom tako zanijeli ,da sam se napalio na njih.
Studirajući literaturu,prvo što mi je palo u oči jeste hemizam vode.Ti ciklidi traže pH od 7-8,znači rahlo alkalna,te tvrdoća oko 10dGH,a temperatura 25-28 stepeni.Pogleda li se samo te parametre,vidi se ,da nam je takva voda nadohvat ruke,odnosno teče iz slavine.Dakle po pitanju vode nema nekih problema.Mada kad se priča o adekvatnom akvariju,tu sad nastade problem,ipak to su veči ciklidi i traže veče akvarije recimo ulazni 200l,dok nekkao zadovoljavajući jeste akvarij sa prostorninom od 400l.Sama dekoracija opet je nekako slična dekoraciji za Istočnoafričke ciklide,dakle sitan pesak,pa malo veči kamnečiči,te neki oblutki,a sve se to nadje uz reke.Stvarno ne treba zaboraviti,da neke vrste tih ciklida razbace ikre medju šljunkom.A sad pošto su to reke,valjda treba u takav akvarij,da se stave grane,te koreni.Grane i koreni,pored dekorativne funkcije imaju još funkciju skrovišta za ciklide te malo i zasenjuju akvarij.
Sad imamo uredjenu dekoraciju,ciklidi več čekaju,no neka oni čekaju,dok se i o njim ne što ne rekne.Ti su ciklidi monogamni,odnosno žive u parovima.Sad kad se kupuje te ciklide,treba da se kupuje više njih dok su mali i čekati ,da se oforme parovi ili kupiti uparnei par,ako vam neko prodaje samo par obično ženka brzo strada,dakle par treba biti upareni.Takav par jeste skupa do kraja života i ti su ciklidi jako dobri ,vredni i pažljivi roditelji.Za vreme mresta imaju od 100 do 1000 malih,pa jeste njihova distribucija jedan ozbiljni i velik problem akvariste.
Po pitanju ishrane ti su ciklidi svaštojedi,no ipak jim više pristoji proteinska ishrana,povremeno dodavanje žive hrane.Ja hranim A.nigrofasciatuse sa SAK energy i prosto polude za njom.
Naravno važnu ulogu igra i dobar filter.
Na kraju ja sam si tako zamislio da bih bili u 400l akvariju samo tri pari,što jeste ujedno malo ali opet dovoljno da se uživa u njima.Pošto još nisam dobio adekvatnih ciklida,ostaje zasad samo ideja.No svi znamo da je od ideje pa do realizacije samo korak.
Koga če taj postič zaintigrirat,mogu reči,da ima JZH neke divne centralno američke ciklide,koji vapuju,da se nadju u nekom akvariju.
Nekako da reknem,ko želi ciklide a ne svidjaju mu se afrikanci,definitivno to bi znali biti centralnoameri.
Eto i slika deliča jednog akvarija

Offline jurupari

• Član
  • United Cichlids of America
Re: Centralno američki ciklidi te uslovi za držanje u akvariju
« Reply #1 on: 25 January, 2006, 15:13:38 »
ajde bojko reci kako su tvoji novi centroameri!
Marko Lenac

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
22 May, 2012, 21:40:03

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1089
  • Latest: jevra
Stats
  • Total Posts: 105602
  • Total Topics: 7303