Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: OptiWhite Laguna  (Read 94216 times)

Offline acabgd

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.499
OptiWhite Laguna
« on: 11 October, 2012, 02:03:15 »
Posle manje ili vise uspešnog ulaska u morsku akvaristiku i akvaristiku uopšte (za vas koji možda ne znate reč je o nano akvarijumu od 26 litara) došlo je vreme za povećanje.

Dugo sam se premišljao kako bi to trebalo da izgleda, pre svega imajući ponovo u vidu ograničavajući faktor a to je mesto. Uz to, želja mi je bila da akvarijum bude sasvim "otvoren" pošto može da se gleda sa tri strane i da sve te tri strane imaju šta da "ponude". Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da sam prelistavao mnoge forume i gledao fotografije drugih akvarijuma, odlučio sam se za akvarijum bez ikakvih ojačanja, odnosno "braceless" i "rimless" dimenzija 95x50x45.

Odmah posle određivanja dimenzija došao je izbor i za staklo. Jasno je bilo da zbog izostanka ojačanja akvarijum mora da se pravi sa duplim dnom i od 10mm stakla, a još ranije mi se razlika između običnog i OptiWhite stakla učinila kao nešto što ne smem da propustim. S obzirom da se akvarijum gleda sa tri strane, te tri prednje strane su odrađene od OptiWhite stakla, dok su pozadina i dno odrađene od "obične desetke".


Razlika između običnog i OptiWhite stakla je bila očigledna čim je ono stiglo - dok kroz obično staklo sve izgleda zeleno, OptiWhite ostaje belo i pod najvećim uglom. Smanjena količina gvožđa u samom staklu je glavni "krivac" za ovako dobru providnost, a ukoliko neko nije ubeđen u razliku, evo još jednog drastičnog primera.


Nije uopšte teško zaključiti da se levo nalazi obično, a desno OptiWhite staklo i tu postaje jasno zašto se isplati "pojuriti" ovo staklo koje daje gotovo potpunu providnost i na najbolji način ističe sve što imate u akvarijumu.

Sledeće što se postavilo kao pitanje je naravno bilo sump - da ili ne, ali je to relativno brzo rešeno. Sve prednosti sumpa, odnosno prostora shvatio sam mučeći se sa mojim nanom od 26 litara, gde gotovo ništa ne možete da uradite i nikakvu dodatnu opremu ne možete da stavite. Sve to je sa sumpom moguće, nudi mnogo prostora za dodavanje koječega, a takođe i povećava ukupnu količinu vode u sistemu, samim tim povećavajući stabilnost.

Gde je sump, tu je i povratak u glavni akvarijum, pa se postavilo pitanje kako i to odraditi. Imao sam nekoliko predloga ali se meni najviše svideo X-Aqua sistem sa običnim prelivom sa rešetkom, a koji uz pomoć povratne pumpe stvara talase prilikom vraćanja vode u akvarijum. X-Aqua je italijanski proizvod i upravo su ga otkrili i Amerikanci, koji su željno pokušali da otkriju u čemu je "tajna" i kako povratak stvara talase bez ikakvih pokretnih delova.

Tajna možda i nije tolika ili je meni nebitna, ali je znatno veći problem bio izbušiti rupe koje su potrebne. Naime, reč je o za nas nestandardnim veličinama od 28 i 42mm, a takve bušilice je gotovo nemoguće naći kod nas. Posle malo raspitivanja pronašao sam firme koje rade bušenje water-jet tehnologijom, odnosno jakim vodenim mlazom pod pritiskom i koje mogu da buše rupe proizvoljne veličine.

Jedna firma na Bežanijskoj kosi koja se time bavi pokazala se ne samo raspoložena da to odradi, već je i ceo posao završila ekspresno i na moje veliko zadovoljstvo. Momci su se stvarno potrudili, lepo su obradili rupe i bili su veoma prijatni za saradnju, dok je cena takođe bila veoma pristupačna. Milina.

Pošto je bušenje uspešno odrađeno došlo je vreme da se akvarijum i zalepi, naravno crnim Soudalom, osim dna koje je lepljeno providnim.

Prvi put da sam učestvovao u lepljenju akvarijuma pošto je moj prethodni nano bio već gotova kocka spremna za upotrebu. Ovog puta i nisam bio od neke posebne pomoći osim one najgore šegrtske, gde sam dodavao alat i držao stranice da se ne razlepe.

Dok se silikon sušio počela je da pristiže i prva oprema. Uglavnom je sve kupovano polovno preko e-Bay, što je omogućilo da se za male pare dođe do dobre opreme. Za povratnu pumpu sam se odlučio da uzmem Tunze od 2.400l/h, pošto je maksimum za X-Aqua 2.600l/h.Stigla je i polica, pa je ostalo još da se nalepi crna pozadina. Iz nekog razloga prva folija je odreagovala sa nečim, da li sredstvom za čišćenje stakla ili sredstvom za pranje suđa kojim je premazana podloga, tek posle pola sata pojavile su se bele fleke na pozadini i ceo posao je propao. Sreća pa mi je radnja koja ima i folije bukvalno ispred kuće tako da je brzo doneta druga folija koja je ispala još bolja, odlično se zalepila i nije ostavila baš nikakvu fleku.


Nakon toga usledilo je nameštanje X-Aque koja je odlično sela na svoje mesto. Rupe su izbušene perfektno, u milimetar!


Ne treba da zaboravim ni sump koji je dimenzija 60x40cm i podeljen je na dva dela. U prvom će se nalaziti skimer i još jedan oblik filtracije koji do sada nije primenjivan kod nas i o kome ću pisati opširnije kasnije, dok se u drugom delu nalazi povratna pumpa i ATO (auto top-off).


Izbušene su i rupe na polici za creva koja vode u sump - ovog belog creva naravno ima još samo nije bilo celo provučeno unutra.


Došlo je nakon toga i vreme za prvu probu. Akvarijum je postavljen na policu, odnosno prvo na penu kao podlogu pa zatim na policu, instalirana je X-Aqua i bio je red da se isproba.


Nakon što je akvarijum napunjen do vrha, odnosno do preliva, ispostavilo se da se raširio za 1mm što mu dođe kao prihvatljivo, a naravno puštanja i curenja nije bilo, sve "dihtuje u p.........", znate već kako kaže Radovan III  :6r:
Usledilo je praženjenje, poslednje doterivanje i razmišljanje kako sad prebaciti sve iz ovog nanoa u novi akvarijum.

Malo je komplikovano zbog aklimatizacije i nove vode i soli, što živuljke da ih ubacim "tek tako" ne bi baš najbolje podnele. Zato sam rešio da ubacim prvo 20 litara nove vode i da to ubacim u novi akvarijum. U tome mi je pomogla nova pumpa koja je stigla u pravi čas, jer nisam imao čime da mešam toliku vodu - sve pumpe koje imam su za ovaj dosadašnji nano i slabe su da uopšte pokrenu 20 litara vode odjednom. Međutim, poštar me je obradovao baš danas sa novom NewJet pumpom. Moram da napomenem da je ovde reč o originalu, pošto je NewJet prebacio proizvodnju u Kinu i od tada su se žestoko pokvarili. Ova koju sam ja uzeo je Made in Italy, a inače je vlasnik ove firme koja pravi pumpe Aquarium Systems koji prave poznatu Instant Ocean morsku so.


Uz pomoć nove pumpe lako sam smućkao 20 litara nove vode i ubacio u akvarijum. Stavljen je grejač i jedna mala pumpica da vrti tu vodu, a nivo vode sa tih 20 litara jedva da je omogućio da grejač i pumpa budu ispod površine vode.


Sutra sledi prebacivanje vode iz nanoa u novi akvarijum, a onda aklimatizacija živuljku na tu novu "kombinovanu" vodu i nakon toga i stavljanje u novi akvarijum. Posle toga plan je da se dodaje po 10 litara nove, sveže pripremljene vode svakog drugog dana u prvih par dana, a zatim svakog dana dok se akvarijum ne napuni, posle čega će u pogon biti pušten i sump. Ovo bi trebalo da omogući koralima i ribama da se dobro prilagode novoj vodi i da nema većih problema sa aklimatizacijom.

U početku će samo isti kamen biti u akvarijumu koji je bio i kod mene u nanou, a količina će se dodavati vrlo postepeno, kako se ne bi preopteretio sistem da dovede do novog cikliranja. S obzirom na minimalno biološko opterećenje akvarijuma, minimalan broj organizama, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Novo svetlo sa DreamChipovima još uvek nije stiglo, tako da ću preurediti postojeću haubu sa Cree LED diodama da može da se stavi na novi akvarijum i to će biti privremeno rešenje. Iako je visina novog akvarijuma gotovo dvostruko veća u odnosu na nano, ne bi za početak trebalo da bude problema sa svetlom pošto ga ionako sada ne vozim na maksimumu, pa može da se još pojača, što bi trebalo da bude dovoljno za početak.

Uskoro treba da stigne još neka oprema ali o tome kada dođe vreme. Za sada toliko, nova avantura počinje...

Offline igoRR

 • ReefrooM
 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 1.435
 • Igor Mirovic
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #1 on: 11 October, 2012, 11:16:03 »
Srecan pocetak!

Polako sa vodom  ;) i zasilikoniraj unutrasnje spojeve (dok je sump prazan) u polici da ne mogu da povuku vlagu   

Offline acabgd

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.499
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #2 on: 11 October, 2012, 14:59:41 »
Nemam silikon, a nemam ni pistolj  :cry:

Offline igoRR

 • ReefrooM
 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 1.435
 • Igor Mirovic
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #3 on: 11 October, 2012, 15:50:29 »
Znas gde ima  ;) svrati kad budes u gradu

Offline acabgd

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.499
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #4 on: 12 October, 2012, 16:54:40 »
Evo uspeo sam nekako da odradim prenos u novi akvarijum! Juce sam odradio izmenu 5 litara vode u nanou, tu vodu iz nanoa sam ubacio takodje u novi akvarijum, a u nano je naravno usla sveza slana voda. To je vec trebalo malo da pomogne nekom prilagodjavanju, a onda sam izvadio jedan kamen koji je bio bez korala i prebacio ga odmah u novi akvarijum.

Danas sam poceo da vadim malo po malo vode, sve do vrhova korala i onda sam prebacio i kamen sa koralima, kao i ostale "pojedinacne" korale koji su bili po kamenu ili dole na pesku.


Onda je usledilo prebacivanje klovnova - uhvatila ih je zena u providnu staklenu posudu jednog po jednog, a cerka je imala cast da ih ubaci u novi akvarijum. Samo hvatanje je proslo lakse nego sto sam ocekivao, providno staklo je pomoglo jer se nisu plasili i mnogo bezali. Naravno i nizi "vodostaj" je pomogao.

Treci kamen koji sam imao u nano akvarijumu nisam prebacio u ovaj jer je on bio gotovo zatrpan pod peskom i pored toga imao je jedan deo od recimo 10x15cm kalcifikovanog peska "zakovan" za sebe. Kada sam taj kamen podigao izaslo je ispod njega sve i svasta, a voda se zamutila u sekundi.


Pohvatao sam jos neke bristle worms, nekoliko brittle stars i par stomatella puzeva i prebacio i njih u novi akvarijum, a ovaj ceo mulj sam ostavio. Ni ostatak vode od jedno 7-8 litara nisam prebacio u novi akvarijum jer je voda u trenutku postala neupotrebljiva, ko zna sta ima u njoj i sta se sve diglo iz tog mulja.


Ostalo je da vidim da li mogu da uhvatim jos neku korisnu zivuljku iz ovog malog akvarijuma - recimo spaghetti crv mi nedostaje u velikom, verovatno ima jos poneka stomatella a oni su super puzevi cistaci, pa cu "prekopati" kasnije jos da vidim da li u toj bari mogu da pronadjem jos nesto.


Jedini mali problem koji sam imao je glupi Atmanov grejac. Uzeo sam novi od 150W posto sam imao samo mali od 50W za nano. Ovaj veliki je navodno ugrejao vodu u novom akvarijumu, mada je meni na dodir delovalo dosta hladno. Malo sam ga pojacao, stavio na 27C i onda prebacio sve. Kada sam prebacio i termometar on mi je pokazao 23C!! Ubacio sam onda i ovaj TetraTec manji grejac i on se naravno odmah upalio, sto mi je bio dovoljan pokazatelj da ovaj Atmanov grejac uopste ne radi kako treba. Pri tome je na dobrom protoku, znaci ne bi trebalo da bude problema a ipak ih ima.

Dok ovo pisem temperatura je dosla tek na 24.5C, a ja sam moj nano drzao na 25.5C. Tako da je sad ovo bilo bas dosta sokantno ali sta da radim, trebalo je da prebacim prvo termometar ali mi nije palo napamet da grejac moze da pogresi za toliko stepeni. Nadam se ipak da nece biti tezih posledica, bar za sada ih nema.


Jedino sto jos nisam resio na pravi nacin je svetlo. Ovo sa nanoa je dobro za sada za ovako malu kolicinu vode,samo sto nisam nasao pravi nacin da ga fiksiram (lenj sam, znam...) pa mi stoji na cosku akvarijuma i samo cekam da zvekne unutra i napravi kurslus i karambol :)
Bice valjda ok, a i smislicu neko resenje dok ne dodju novi ledovi koji ce biti stalno resenje.

Offline igoRR

 • ReefrooM
 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 1.435
 • Igor Mirovic
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #5 on: 12 October, 2012, 19:18:30 »
Krenulo je, bravo! Sad samo puni  ;)

Offline Dule1996

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 651
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #6 on: 12 October, 2012, 20:23:02 »
Svaka cast!  :)

Offline acabgd

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.499
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #7 on: 13 October, 2012, 01:11:10 »
Svaka cast!  :)
Hvala brate!!

Ljudi, ovo isparava kao ludo. Stigao mi salinitet do 1.028 od jutros - pa koliko je isparilo vode??? Znam da je kod mene suv vazduh, jos mi je radila juce i danas klima jer je bilo hladnjikavo, mada ona nije blizu akvarijuma ali sigurno se oseca strujanje vazduha. Ali opet, ja imam utisak da je otislo litar-dva vode. Deluje mi neverovatno ali je tako. Sad ne smem opet da dolijem odjednom nego malo po malo, ispada samo bih mogao da sedim pored akvarijuma i dolivam vodu...

Offline Dule1996

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 651
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #8 on: 13 October, 2012, 01:23:05 »
Navikni se posto meni ispari oko 7l dnevno  :D

Offline Aleksandar@@

 • Da je voda dobra riba bi imala sto kila
 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 387
Re: OptiWhite Laguna
« Reply #9 on: 13 October, 2012, 09:34:37 »
Zar nisi proveravao salinitet kad si pravio vodu..,koju so koristis...isparava realno do 5 litara vode u zavisnosti od vremena ali nemoje da te to opterecuje,jos si u frci zbog nano akvarijuma pa sve proveravas ali nema potrebe ipak imas dovoljnu litrazu  da budes malo komotniji..

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
20 October, 2018, 02:04:10

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154909
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 94
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 73
Total: 73