Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Za poznavaoce Mbuna  (Read 854 times)

Offline aca1982

• Napredni član
  • Beograd pripada Beogradjanima
Re: Za poznavaoce Mbuna
« Reply #10 on: 03 February, 2012, 12:54:05 »
Imam nekoliko mladih riba na velicini od 4cm koje izgledaju u potpunosti isto. Ovde postavljam sliku samo jedne iste ribe, u razlicitim trenutcima obojenosti i razlicitim osvetljenjem.
Nisam uspeo da identifikujem vrstu, a sumnjam da su u pitanju hibridi.
Moguci roditelji mogu biti: Metriaclima sp. "elongatus chewere", Pseudotropheus flavus, Metriaclima pulpican "kingsizei", Labidochromis sp. "Hongi" i Pseudotropheus socolofi.
Da li je ovo jedna cista vrsta, ili je u pitanju hibrid?

Hvala svima na pomoci unapred.
   sta si ti stvorio petre!!!     ipak mislim da je ovo hibrid , ima odlike dosta vrsta riba mnei najvise lici na flavusa

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #11 on: 03 February, 2012, 14:29:04 »
To su sve fotke jedne iste ribe, pa me zato i buni.
Doduse, nemam iskustva sa tim kako izgledaju mali kingsizei na ovoj velicini, ali uporedjujem sa cistim flavusima na istoj velicini koje imam, i drasticno se razlikuju.
Takodje imam i ribe koji su vrlo verovatno hibridi Flavusa i Chewere, pa prosto ne mogu da verujem da sam bas toliko lose srece.
Slazem se da je najbolje sacekati da porastu na maticnu velicinu pa onda videti, ali imao sam zelju da saznam sto pre i uklonim ih jer pojedine ribe u okruzenju malo slabije napreduju zbog njih.
Naime ove nedefinisane ribe, vec opasno zauzimaju teritorije i grabe vecinu hrane. Svakako cu sacekati dok ne budem 100% siguran.
Mislio sam da se vrsta moze sa sigurnoscu utvrditi na 4-5cm.

Offline Nesha1980

• Član
« Reply #12 on: 03 February, 2012, 15:27:16 »
Pozoves coveka od koga si uzeo ribe i on ce ti razjasniti sta je u pitanju...Prosta stvar..

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #13 on: 07 February, 2012, 13:32:29 »
NEso, covek od koga sam ih uzeo nije siguran da li je doslo do hibridizacije ili ne, jednostavno je samo iscedio zenke.

Mislim da se ovde ispostavlja da sam ja jako neiskusan sa mladim Mbunama, i prepoznavanju vrste jedinki koje nisu formirane u potpunosti.
U jednom trenutku se ova problematicna riba ofarbala 100% kao kingsizei.
Eto, a nikada se ne bi reklo sudeci po fotografijama.
Sacekacu jos da vidim o cemu se radi, mada cvrsto verujem da su ove trenutne boje na fotografiji izgleda sasvim prirodna faza u razvoju jedne vrste.
Izgleda da ce sare koje trenutno ima, a ne bi smeo da ih ima, izgubiti kada dodje d omaticne velicine.
Neka me ispravi neko ko ima malo vise iskustva sa ovim.

Offline kozzz

• Veoma napredan član
    • papagaji
« Reply #14 on: 07 February, 2012, 14:12:57 »
Hibrid 100%
Salut

Offline brod

• Napredni član
« Reply #15 on: 07 February, 2012, 14:21:23 »
U tom slucaju je kako Kozokar veli 100% hibrid. Jedino sto mozes da pitas coveka od koga si kupio za vrstu iz koje je cedio malce pa da budes nacisto. Inace pruge nece nestati to budi siguran

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #16 on: 07 February, 2012, 14:36:06 »
Covek od koga sam ih uzeo je cedio Flavuse, Kingsizeie, Coral Red, Hognije, i svi malci su bili u zajednickom mresnom odakle sam ja dobio svoje ribe.
Od starta mi se ucinilo da je hibrid, ali me sad jako buni cinjenica da ove ribe, kojih ima vise, kada se sepure gube suvisne sare i dobijaju 100% autenticnu boju i sare kingsizei vrste.
Verujem vasoj tvrdnji da su ipak hibridi, ali o cemu se radi u ovom slucaju?

Offline brod

• Napredni član
« Reply #17 on: 07 February, 2012, 16:19:03 »
Posto su i slike malo slabije daj sansu tim ribama i videces i sam kasnije. Mozda ti je covek dao mix ciklida a ti trazio recimo samo Flavuse pa sad nastade zbrka. Pusti ih malo da odrastu

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #18 on: 07 February, 2012, 16:25:52 »
Svakako Vlado. Bice ovde sve do maticne velicine dok ne budem 100% siguran.
Covek mi je dao ribe na poklon, i ovom prilikom mu se jos jednom od srca zahvaljujem. Zaista sam i zeleo da "provaljujem" koliko od koje vrste imam dok odrastaju. :)
Dodje mu kao po jedno "Kinder jaje" svaki dan kad mi se sledeca riba oboji pa vidim sta sam dobio. :)
Hvala vam na pomoci.

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #19 on: 07 February, 2012, 17:11:10 »
1000 % hibrid, imam i ja jednog nemam srca da ga bacim jer je dosao u prvom kontigentu riba i prezivio sve bolesti i zamijene. Ali nece prezivjeti kad zamijenim malawi za tanganyku  :laugh:

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
22 May, 2012, 21:22:36

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1089
  • Latest: jevra
Stats
  • Total Posts: 105601
  • Total Topics: 7303