Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Odlazak "preko grane"...  (Read 1132 times)

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
Odlazak "preko grane"...
« on: 14 December, 2011, 00:01:48 »
Obzirom da primecujem da je sve vise i vise ljudi, koji su se odlucili da odu u inostranstvo i okusaju svoju srecu tamo, pokrecem ovu temu iskljucivo u vidu korisnih saveta koji bi takvima pomogli.
Voleo bih da se svi uzdrzimo od kratkih komentara "za i protiv", jer ovo nije glasanje, vec mesto za pomoc clanovima sajta.
Ja sam okusao srecu u inostranstvu pa se vratio, i znam koliko je pomoc u vidu bilo kakve informacije izuzetno bitna.
Ko je bio na odredjenom mestu, moze pomoci sa informacijama o lokaciji povoljnih prodajnih mesta, potrebnoj dokumentaciji na licu mesta, smestajima, potragom zaposlenja i sl.
Takodje, po meni je najbitnija informacija o mentalitetu na odredjenim lokacijama, i kako se treba postaviti da bi se zivelo sto lagodnije.
Kakva je komunikacija i korespodencija najbolja sa Amerikancima, Englezima, Australijancima..itd.
Pre svega mislim da bi vecinu najvise zanimalo kako napredovati u poslu, jer se sve razlikuje u odnosu na nasu zemlju.
Ima jako puno losih stvari koje ce takve clanove ocekivati preko, i valjalo bi da budu pripremljeni, a ima i onih lepih stvari za koje bi trebalo da znaju pa ih iskoriste van nase zemlje.
Svaka nacija ima nesto jako specificno, i poenta ove teme je da se takve razlike izmedju nas i njih prebrode sto je moguce bezbolnije od strane onih koji zele da se oprobaju u inostranstvu.

Dakle, ko zeli moze se javiti i reci gde planira da ide, a mozda ce neko biti u mogucnosti da pomogne sa informacijom iz prve ruke koja bi bila itekako od pomoci.

Offline bojan74

• Veoma napredan član
Re: Odlazak "preko grane"...
« Reply #1 on: 14 December, 2011, 11:43:49 »
evo, da ja pocnem. zbog situacije kakva jeste, zbog toga sto mi zena neradi vec godinu dana, zbog nemogucnosti pronalazenja pristojnog posla za nju, zbog neizvesnosti mog posla... resili smo da palimo za kanadu. tacnije u manitobu i njen glavni grad winnipeg. kraj sveta ali lepo, hladno ali standard. odakle bas winnipeg? pre cetiri godine je zenin rodjeni brat otisao tamo sa porodicom i par kofera. ni on ni zena nemaju visoko obrazovanje i rade sasvim obicne poslove a danas imaju svoju kucu (na kredu) i dva nova auta. skoluju troje dece, imaju sve sto im treba i sto je naj vaznije zive opusteno i bez ikakvih trzavica. po njihovim recima, imamo priliku kakva se retko kome pruza i steta je da je ne iskoristimo. rekose da im nije bilo lako na pocetku ali su izdrzali i da ce nama biti bar upola lakse. ovih dana zavrsavam prikupljanje papira i saljem ih u kanadu. ako sve bude ok ( ako bog da), na leto dizem sidro

Offline Kenny

• Kvalitetan
  • Napredni član
  • F0
« Reply #2 on: 14 December, 2011, 12:29:28 »
Prezanimljiva tema za mene u ovom trenutku.
Upravo prevodim diplome, pakujem kofere i ukoliko vec pred N.G. idem da "ispitam" teren u blisku nam Nemacku, u povratku cu i do Austrije svratiti. Ako ne uspem, idemo dalje...sto dalje odavde.

Zapravo, sa svojom fakultetskom diplomom (dr vet.med. uskoro i "master of science", sto mu dodje neki kvazi ekvivalent magistru)  mogu raditi u nauci, ali ne i u struci dok ne nostrifikujem diplomu, te posao trazim sa srednjom vet. skolom. Ono sto sam ja pronasao jeste da se dosta trazi ovo moje zanimanje, cak i sa losijim znanjem nemackog (npr ja) moze se, jer sve kolege znaju engleski. Naravno, mora se ici tamo na kurs jezika. Imaju dosta razvijenu kulturu oko kucnih ljubimaca, te se moze raditi u klinikama, bolnicama, ambulantama ili pak na groblju za ljubimce.
Imaju zanimljive uredbe oko dobijanja papira sada, te je doza srece najneophodnija u celoj prici. Ako nista drugo kurs za somelijera zavrsavam na prolece (ako ostanem, ako ne negde vani cu), a imam i C i E kategoriju, pa kao i vecina nasih - volan u ruke dok se ne snadjes dalje, trenutno su najaktivniji ovi sa "grtalicom" te se lakse moze naci neki angazman u ovom.
Videcemo, imam 26 god, volju i zelju da rasirim krila negde gde ih ne potkresuju na svakom koraku.

Petre i ostala druzino, ako imate bilo kakvih saveta - u ime svih hvala! :)

Mali off, nesto sto me je isteralo iz takta i prelilo casu ovih dana i samo povecalo moju zelju za napustanjem srbije, jeste upravo milioniti put ispricana prica administracije. Naisao sam na neki (verovatno po partijskoj liniji namesten) konkurs, i resih da apliciram. Traze - izvod ne stariji od 6 meseci (da podsetim izvodi su sada trajni, oni crveni). I ok, odem da podnesem zahtev za izdavanje istoga u maticnu sluzbu u NS, posto od maja meseca su sluzbe umrezene u vecem delu srbije i pogadjate.... Nis (gde sam rodjen) i Novi Sad NISU UMREZENI. 2 od 3 najveca grada nisu umrezeni, jer zaboga sta ce neko iz Nisa u Novom Sadu.
I to nije sve. Zamolim posle toga jednog rodjaka iz Nisa da ode i "izvuce" mi to, kao sto smo i uvek do sada radili dok nisu bili umrezeni. A oni mu tamo kazu : SADA SE MORA LICNO DOCI PO IZVOD!  :D :D :D komedija
Posle toga - ja poljubim pasos i otvorim kofer.
Izvinite zbog ovoga, znam da ste i vi ovo doziveli milion puta, ali nisam izdrzao.

I na kraju jedna istinita sala:
Kako pametni srbi zovu glupe srbe? - Telefonom....................... iz inostranstva! :)

Offline Kenny

• Kvalitetan
  • Napredni član
  • F0
« Reply #3 on: 14 December, 2011, 12:39:25 »
... da se nadovezem. :)

Krajnja destinacija i mesto gde zelim da docekam starost jeste - BRAZIL! Uzasno brzo im ekonomija se razvija, ulazu u poljoprivredu, i ne zive zapadno-evropski.... nebrojano mnogo je jos razloga...
Pa ako Bog i sreca dade te se uslise moje zelje... za par godina da pecam na Rio Tapajos! :)

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #4 on: 14 December, 2011, 12:51:27 »
Bojane i Kenny, jako mi je drago sto cujem da imate opciju za bolju perspektivu u zivotu od postojece, i zelim vam puno srece u inostranstvu.
Cinjenica je da ce sve te stvari vezane za vase statuse i papirologiju itekako dobro funkcionisati preko, kako u Nemackoj tako jos i bolje u Kanadi.
Sto se Kanade tice, znam da porodice dobijaju jako veliku finansijsku pomoc u slucaju da imaju decu a plate roditelja nisu zadovoljavajuce, pa mnogi nasi zive samo od socijalne pomoci i uzivaju. :)
Kad kazem socijalna pomoc, mislim na stan, kola..itd. :)
E sad, posto si ti Kennny naveo kojim se poslom bavis, evo ti i savet od mene iz prve ruke.
Ljudi koji idu odavde pre svega obracaju paznju na diplome i skolovanje koje su imali, ali to nije prioritet...zasto?
Svakako treba da predocis sve sto si zavrsio i sve kvalifikacije koje imas, ali zasto bi bas ti iz neke tamo Srbije dobio posao na mestu gde aplicira neki Nemac?
Logicno je da bi i ti ovde kao poslodavac pre zaposlio nekog Novosadjanina nego Tajvanca, iz mnogo razloga. Nit znas da li ce da prsne pa da da otkaz, ne znas mu mentalitet, da li potkrada ili su lencuge...itd.
E, tu mi Srbi dolazimo do izrazaja u pozitivnom smislu! :)
Kako?
Stvar je u snalazljivosti koju ostale nacije nemaju, a nasa snalazljivost se bazira na nekim "svakodnevnim" stvarima.
Ne razumem se u veterinu, ali hajde da probam i dam neki primer. Recimo da u odredjenim okvirima pri tretiranju necega kod zivotinje sa problemom, veterinar "sa zapada" zna ono sto je naucio u skoli, a to je da koristi uvek jedan UVEK DOSTUPAN lek kojim se idealno tretira odredjeno stanje zivotinje. Kod nas toga nema, pa smo se snalazili stapom i kanapom, pa ti sigurno znas vise od jednog pristupa istom problemu. Caka je da ti okrenes to u svoju korist, a nikako "Znate mi nikada nismo imali uslova..." i slicno.
Ako bi Nemac prepisao "blablanazam", ti bi umesto toga stavio obloge od Kamilice da zivotinji sacuvas jetru....ili slicno....lupam sada.
Iako se ne razumem, lupam u nadi da cu ti nekako oslikati ono na sta bih ti ukazao da obratis paznju.
Posle ovakvih "demostracija" zar zaista mislis da ce onaj Nemac dobiti posao pre tebe?

Na zapadu se vecinom sve bazira na specijalizaciji, i sto si vise specijalizovan ka odredjenoj grani svoje struke tim bolje. Razmisljaj da ima jako puno aplikanata iz celog sveta, a ti si tu da im pruzis nesto sto nemaju u ponudi, i tu lezi tvoja sansa za uspeh.
Ovo vazi za bilo koji posao kojm se neko bavi.

Nadam se da sam kroz ovo moje laicko lupanje po tvojoj struci, ipak uspeo malo da te posavetujem sto se tice samog pristupa poslu preko.

Offline djuma

• Napredni član
« Reply #5 on: 14 December, 2011, 14:33:14 »
Ne razumem se u veterinu, ali hajde da probam i dam neki primer. Recimo da u odredjenim okvirima pri tretiranju necega kod zivotinje sa problemom, veterinar "sa zapada" zna ono sto je naucio u skoli, a to je da koristi uvek jedan UVEK DOSTUPAN lek kojim se idealno tretira odredjeno stanje zivotinje. Kod nas toga nema, pa smo se snalazili stapom i kanapom, pa ti sigurno znas vise od jednog pristupa istom problemu. Caka je da ti okrenes to u svoju korist, a nikako "Znate mi nikada nismo imali uslova..." i slicno.
Ako bi Nemac prepisao "blablanazam", ti bi umesto toga stavio obloge od Kamilice da zivotinji sacuvas jetru....ili slicno....lupam sada.
Iako se ne razumem, lupam u nadi da cu ti nekako oslikati ono na sta bih ti ukazao da obratis paznju.
Posle ovakvih "demostracija" zar zaista mislis da ce onaj Nemac dobiti posao pre tebe?
U vezi ovoga samo da dodam, da sam skoro bio kod jedno naseg coveka koji je pronasao lek na prirodnoj bazi koji kucicima produzava zivot(ne znam tacno kako se zove bolest, simptomi su da opada dlaka i da u roku od 20-ak dana umiru). Takodje je nasao lek sa sokole koji izvozi u Dubaji. Inace, mojoj devojci je oporavio rame, koje ju je bolelo vise od godinu dana i za sta doktori nisu imali lek  ;) Izvinjavam se na off-u, ali samo sam hteo dodati, da mi srbi jesmo nebeski narod  :grin:

P.S. Pazljivo pratim temu i nadam se da cu i ja biti u prilici da uskoro odem odavde...moji planovi nisu tako daleko dosegli, u pitanju je nama susedna zemlja (necete verovati, cak se i tamo bolje zivi nego ovde)   ;)

Offline Petar

• Napredni član
    • Cgi Lucid Dreams
« Reply #6 on: 14 December, 2011, 14:42:08 »
Ma svako iskustvo nije ove offtopic, pogotovo ako govori u prilog ovoj temi.
Primera radi, taj covek bi sigurno bio bilioner preko. :)

Nemojte se sad uplasiti od ovih prica, jer one ne govore o izuzetno talentovanim i visoko strucnim ljudima.
Primera radi, u mom poslu vezanom za digitalnu animaciju i produkciju, preko se ljudi usko specijalizuju iskljucivo za jedan segment posla.
Obucavaju se da budu modeleri (3D modeli), animatori (3D animacije na osnovu 3D modela), montazeri (montaza 3D animacija baziranih na 3D modelima).
To su tri razlicita posla kod njih, a ja sam ovde radio "normalno", napravim 3D model, izanimiram ga i izmontiram to....jel? Logicno. :)
Kad sam otisao preko, pali su na dupe i odmah me pitali "Da li bi pristali da budete tehnicki direktor kod nas, na sledecem filmu o Hari Poteru?"
Nema tu specijalnih talenata i nebeskih sposobnosti, vec cista nasa snalazljivost koju smo morali da naucimo na ovim prostorima, a oni to preko nemaju.
Zato ste i culi price "On je ovde radio kao vozac, a preko otvorio svoju firmu"...itd.
Iskoristite sve ovo sto vas je ovo podneblje nazalost naucilo na tezi nacin, i bicete ispred ostalih.

Offline ljubee

• Napredni član
  • kuku lele,kuku lele,ima glavu kao tele......
« Reply #7 on: 14 December, 2011, 15:46:23 »
Evo da i ja napisem koju  :) ja sam rodjen preko,u Francuskoj,Parizu :) ali,dosao sam u Srbiju kada sam imao oko 5-6 godina i nisu mi izvadili drzavljanstvo a odsluzio sam vojsku ovde tako da sam sad u nedoumici da li imam ili nemam prava na drzavljanstvo????(jedni kazu imas drugi nemas) ako neko ima informaciju bio bih mu zahvalan  :)  Imam strica,strinu i 2 burazera tamo ali.....kako se ljudi izmene ,to je strasno,nekako im je sve tesko da provere,tako da ne mogu da se oslonim na njihovu pomoc. Inace,cale mi je radio tamo 22 godine i isao je svuda na teren da radi,Irak,Iran.....itd i znam da je spominjao da su Francuzi nacionalisti i da je par puta imao manjih neprijatnosti........nasao sam i na netu iskustva drugih ljudi koji su radili preko,koliko vidim ni Italija nije bolja......

Offline djuma

• Napredni član
« Reply #8 on: 14 December, 2011, 16:04:35 »

Offline djuma

• Napredni član
« Reply #9 on: 14 December, 2011, 16:07:08 »
Iako je Petar rekao da nema glasanja, 12 poena dajem Norveskoj  :grin:

"Норвешка (Краљевина Норвешка), држава у Северној Европи, на западу Скандинавског полуострва. Обухвата и острва у Северном леденом мору и острво Јан Мајен у Норвешком мору. Граничи се са Шведском, Финском и Русијом. Има површину 323.758 km2, број становника 4.600.000 и густину насељености 14,2 ст./km2. Главни град је Осло. Званични језик је норвешки. Новчана јединица: норвешка круна. Државно уређење: парламентарна монархија.

Обала Норвешке је разуђена (фјордови). Изнад обале се издижу Скандинавске планине, делом под ледницима. Приатлантска клима ублажена због топле Северноатлантске струје, на северу субарктичка, а у унутрашњости планинска са оштрим зимама. Реке богате водом и хидроенергетским потенцијалом: Глама и Лаген. Бројна глацијална језера: Мјоса и Росватн. На југу су листопадне шуме (храст лужњак и буква), изнад којих су смрека и бор; на северу је тундра. Шуме покривају 27% територије.

Пољопривреда – јечам, зоб, пшеница, раж, кромпир, уљана репица, млечно и месно говедарство, овчарство, узгој крзнаша (поларна лисица, америчка куна), рибарство и китолов (бакалар, харинге на Лофотима).

Рудно богатство и енергетика: нафта и природни гас (Северно и Баренцово море), гвоздена руда (Моа, Ране), бакар (Нарвик), термоелектране, хидроелектране.

Развијена индустрија (Осло, Берген, Тронтхајм): црна и обојена металургија, хемијска (Рјукан, Ода, Нотоден), прехрамбена, рафинерије нафте (Соли, Монгстад, Тонзберг), папира. Убраја се у привредно најразвијеније државе света. Главне луке су: Осло, Тонзберг, Порзгрун, Ставангер, Берген, Тронтхајм, Мо, Нарвик (утовар шведске гвоздене руде) и Киркенес (утовар норвешке гвоздене руде). Трајектне везе са Данском и Великом Британијом, 3 међународна аеродрома: Осло, Берген и Ставангер.

Историја овог простора била је бурна. Викинзи су два века пљачкали и палили Европу док нису прихватили хришћанство 994. за време владавине Олафа Тругвасона. Промене у краљевини трајале су као процес још неколико векова.

Норвешка је 1397. године ушла у унију са Данском и у том савезу остала следећих 400 година. 1814. Норвежани су се одвојили од Данске и донели свој устав. Швеђани су тада окупирали Норвешку војном силом, али су ипак допустили да Норвешка задржи свој устав под условом да остане у унији под шведском круном. Национални осећаји бујали су у 19. веку и национални романтизам достигао је врхунац 1905. године кад је Норвешка мирним путем, референдумом изборила независност. Иако је била неутрална током Првог светског рата, ипак је претрпела знатне губитке у морнарици и незапамћену привредну штету. Норвешка је јавно прогласила неутралност на самом почетку Другог светског рата, али је Нацистичка Немачка окупирала пуних пет година.

Политику неутралности напустила је 1949. године и приступила НАТО савезу. Откриће нафте и гаса раних 60-их година у норвешким територијалним водама потпуно је променило економску слику земље која је дотада била најсиромашнија скандинавска земља и спадала је у мање развијене земље Европе. Два пута су на референдуму грађани Норвешке одбили су придруживање Европској унији.

Номинални бруто национални догодак по становнику износи 72.306,00 долара, а куповна моћ по становнику је 43.574,00 долара. Национални производ износи око 350 милијарди долара. Обични запослени имају нето месечну плату од око 3.900,00 долара. Скоро пола привреде (укључујући и енергетски сектор) је власништву владе. Краљевина Норвешка је трећи извозник нафте и свету.

Пензијски фонд Глобал инвестира само 4% прихода од нафте у домаћу привреду а све остало у стране акције  и обвезнице да би се избегла инфлација. Вредност тог фонда пре 2010. године је био 410 милијарди долара. Данас им је главни задатак одржање највишег личног стандарда у Европи и планирање шта чинити кад се исцрпе резерве природних енергената. Све ово је допринело да Норвешка буде на првом месту у свету по индексу квалитета живота.

Да не буде да је све савршено доприноси чињеница да је Норвешка најскупља земља на свету за живот а и нема рајске плаже а ни претерано лепу и топлу климу (илустрације ради, у тренутку припреме овог текста у Иригу је температура била 180C, а у Ослу -30C). "

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
22 May, 2012, 19:34:37

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1089
  • Latest: jevra
Stats
  • Total Posts: 105596
  • Total Topics: 7302