Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Predlog za sump  (Read 578 times)

Offline chombe

• Član u razvoju
  • **
Predlog za sump
« on: 28 October, 2011, 21:16:04 »
Malo sam se igrao sa sketchupom i napravio sam neku varijantu za sump, pa bi mi dobro dosao neki savet jel ok ovako ili bih trebao nesto da izmenim, dodam....?

Dimenzije sumpa su: s 67cm x d 71 cm x v 45 cm.

Online igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
Re: Predlog za sump
« Reply #1 on: 29 October, 2011, 02:13:27 »
1. Prvo izracunaj da li ce sump popiti svu vodu kad nestane struja! A mislim da nece jer je aq mnogo veliki, od gornjeg nivoa do donjeg nivoa vode u aq. ima vise nego sto sump moze da popije u slucaju gasenja struje. Resenje u tvom slucaju je dublji sump.

2. Jel imas neku logiku sto si stavljao toliko pregrada ili si ih kacio onako? Ja ne bih isao na vise od jedne pregrade sa bubble trapom. Nema potrebe, jedna gde ide skimer pa pregrada sa bubble trapom (sa dva stakla, trece je totalno beskorisno) (ona ti ujedno i regulise nivo vode u komori u kojoj ide skimer) i druga gde ide povrat i tu ti ide nivomat, cevi od dozirki  i sta jos treba...
Morski Ciklidas

Offline chombe

• Član u razvoju
  • **
« Reply #2 on: 29 October, 2011, 09:52:31 »
Po nekoj mojoj sacometrijskoj racunici kod nestanka struje trebalo bi da se prelije nekih 60-ak litara a to bi opet trebalo da ostane u sumpu (mozda mi jedino digne nivo u skimeru jel bi nivo presao pregradu ali nebitno kad svakako nema struje).

Nego reci mi ze te pregrade nisam te bas razumeo. Jel kazes da ostavim onu pregradu kod skimera a kod ove tri da skinem jednu? koju?

Imam fobiju od tih mikro mehurica kod mene u akvarijumu pa sam ovde mozda malo preterao  :)

Offline vespaholik

• Značajni član
  • Makedonija-Skopje
« Reply #3 on: 29 October, 2011, 15:24:30 »
Moja preporuka je da ti sump bude bez pregrade mislim da sve te pregrade i zajebancije mnogo komliciraju ciscenje i sve drugo a micro mehurici se resavaju i na druge nacine nivo regulira topoff a jedna rupica na kraju povratne cevi resava prepunjavanje sumpa ali za svaki slucaj napravi ga da u njemu stane tolko kolko mislis.
T.F.C.

Online igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #4 on: 30 October, 2011, 00:15:25 »
Mislim da je pregrada do skimera nepotrebna, znaci samo jedna koja se sastoji od dva stakla, prvo se lepi na dno a drugo iznad (kao na tvojoj slici samo bez poslednjeg stakla pregrade)

Mozes i da ides bez pregrade ali sa ovim nasim plovcima imaces male oscilacije u nivou vode u sumpu a samim tim i nivoom vode u skimeru.

Ne znam kakav problem imas sa mehuricima ali kad se skimer dobro nasteluje ne ispusta nista ali opet ne znam kakva je situacija kod tebe?!
Morski Ciklidas

Offline vespaholik

• Značajni član
  • Makedonija-Skopje
« Reply #5 on: 30 October, 2011, 19:44:42 »
Mislim da male oscilacije nivoa mora u sumpu nece da uticu na rad skimera........................ bar mislim da oscilacija od nekoliko mm ili 1 cm ne utice na skimer a ako nije precizan top off senzor onda utice na salinitet tako da mislim da je to veci problem ali i ja imam diy varijantu top off sa najobicnijom magnetnom  plofkom i kod mene je strasno precizan.
T.F.C.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
21 May, 2012, 23:34:40

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1089
  • Latest: jevra
Stats
  • Total Posts: 105552
  • Total Topics: 7300