Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Hypselecara temporalis (Günther, 1862)  (Read 20624 times)

Offline MikiPn

 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 60
Re: Hypselecara temporalis
« Reply #20 on: 27 October, 2005, 01:38:56 »
Ja licno ih drzim u 180-litarskom akvarijumu.Rastu od 20-30cm.Citao sam negde da im za mrest treba obezbediti akvarijum od oko 400l,ali kao sto vidite uspesno ih mrestim u mnogo manjem prostoru.Sa njima su jos i b.macracante,koridorasi,l.bicolor,almonijer(20cm).Sa njima sam drzao i multispinoze ali se ispostavilo da im jedu ikru pa sam ih odvojio.Dobro brane potomstvo ali multispinoza je mnogo brzi plivac od njih,oni su malo tromi ali kada se naljute...Kad god gurnem ruku u akvarijum da zasadim biljku nasrcu.Ne plase se i ne odstupaju CIKLID_138

Offline MILPER

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.248
Re: Hypselecara temporalis
« Reply #21 on: 27 October, 2005, 12:22:30 »
Na jednom forumu posvecenom juznoamerickim ciklidima sam procitao da je ova vrsta miruljubiva prema ciklidima priblizne velicine....sve ostalo se ne preporucuje,zato sto postaju agresivni u vreme mresta......

Takodje kazu da im je potreban akvarijum od 350-400 litara,minimalne duzine 160 cm......

E sad praksa pobija teoriju......

Offline Ivanho

 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 64
Re: Hypselecara temporalis
« Reply #22 on: 28 October, 2005, 00:56:09 »
Pozdrav MikiPn!

H.temporalis je zaista fenomenalan ciklid.Imao sam ranije prilike da citam o njima, ali ne i da ih vidim uzivo.
Koliko su sada stari malci? Imas li nameru da ih prodajes? (ili menjas, eventualno, za C.Severume)

Offline MikiPn

 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 60
Re: Hypselecara temporalis
« Reply #23 on: 28 October, 2005, 11:42:15 »
Pozdrav CIKLID_166 .Stari su oko 2 meseca i fino napreduju.Zbog nedostatka zive hrane,hranim ih suvom ali dobro je.I ovaj maticni par je na isti nacin hranjen pa je izrastao na velicinu 25cm.Pa,prodacu ih,nemam ni gde bas sve da ih cuvam.I razmena moze doci u opticaj. CIKLID_130

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.023
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: Hypselecara temporalis
« Reply #24 on: 28 October, 2005, 12:34:13 »
Oglas mozes da stavis u forum mali i veliki oglasi, a mozes da posaljes pm ALZO-u da ih ubaci na berzu...
Pozz
PiromanOffline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.026
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Hypselecara temporalis (Günther, 1862)
« Reply #25 on: 02 December, 2007, 18:05:09 »
Hypselecara temporalis (Günther, 1862)

Veoma čudan i zanimljiv ciklid koji je poreklom za voda Južne Amerike. Prvi opis napravio je Günther, Albert;  1862 godine kao Heros temporalis . Kasnijh godina se javljaju  razni sinonimi ,Acara (Heros) crassa Steindachner, 1875  koji ih pronalazi i istražuje u Amazonu , Tefé, Tocantins,  Cudajas,  Coary, Villa Bella, Obidos,  takodje u jezerima  Hyanuary, Saraca ,kasnije Heros goeldii  Boulenger, 1897,  Cichlasoma hellabrunni Ladiges, 1942 Guyana.Celu zbrku u taksonomiji je sredio velikii priznati   ihtioltiolog Dr. Sven O. Kullander 1983 godine kada je objavio reviziju svih ciklida juzne amerike,ali je tek 1986 godine obuhvatio ovaj genus i zaveo ga pod Hypselecara temporalis.   

   
Kraljevstvo :       Animalia Linnaeus, 1758 - životinjsko

Podkreljevstvo:   Bilateria (Hatschek, 1888) Cavalier-Smith, 1983 - bilaterians

 Branch:               Deuterostomia Grobben, 1908 - deuterostomes

 Infrakingdom:    Chordonia (Haeckel, 1874) Cavalier-Smith, 1998

Phylum:                Chordata Bateson, 1885 - chordates

Subphylum:          Vertebrata Cuvier, 1812 - kičmenjak

Infraphylum:        Gnathostomata auct. – koštana vilica

Nad klasa:             Osteichthyes Huxley, 1880 – skelet sastavljen od kostiju

Klasa:                    Actinopterygii Cope 1887 

Red:                       Perciformes

Familija:                 Cichlidae

Rod:                        Hypselecara (Günther, 1862)

Vrsta:                      temporalis


Naučni naziv :          Hypselecara temporalis (Günther, 1862)


Napomena: Cichlasomatinae (čitaj  Cikliosmatine) su pod-familija  Cichlidae koja je podeljena nekoliko tj. tri  nad-roda ili grupe (Acaroniini, Cichlasomatini, Heroini). Te grupe su podeljene na vrste , ovaj put ću navesti samo rodove  iz grupe Heroini-a.

    *  Caquetaia

    * 'Cichlasoma' facetum group

    * 'Cichlasoma' incertae sedis

    * Heroina

    * Heros

    * Hoplarchus

    * Hypselecara

    * Mesonauta

    * Pterophyllum

    * Symphysodon

    * Uaru


Prirodno staniste roda  Hypselecara  koji broji dve vrste u koji još spada i  Hypselecara coryphaenoides (Heckel, 1840) su spore crne  vode gore pomenutih reka i jezera. Mogu se naci u plićacima zarasli u srednje visoko  bilje,  koje raste na dubini od 0.5 – 2 m.Palo drveće, grane ,lisće čine njegova skrovišta i prijatna mesta  za skrivanje i mrest. Sav taj ambijent daje neku vrstu utiska harmonije i usporenosti ovog roda.  Hypselecara  rod je shodno staništu i načinu ishrane razvio delimično pljosnato telo braon – crvenkaste boje koja se podudara sa bojom vode i stanista u okružuju.


U akvarijumu Hypselecara temporalis  se cini da je totalno ne zaintresovan za bilo koja dešavanja u i van akvarijuma.Najvise voli da provoditi vreme iza nekog panja ili busena trave totalno nepomičan  sa glavom na gore kao da je inferijornom polažaju.Dugo sam mislio da sa njima (7-8  komda sam imao na pocetku) nije nešto uredu ili da ih neko napada dok sam odsutan tj. dok nema nikog u blizini akvarijuma.Njihovo konstantno plivanje sa glavom na gore pod uglom 60 – 70 stepeni me je nateralo da sedim mirno i posmatram celokupni akvarijum duze vreme bez ikakvog pomeranja. Tadašnja postavka u akvarijumu je kao i danas s tim sto su skoro sve ribe bile istog uzrasta 3 – 4 cm, pa mi je bilo malo cudno da ih bas te manje ribe matretiraju, dok su oni imali oko 7-8 cm.Nakon nekog vremena (oko 1 sat) shvatio sam da nema govora o maltretiranju, ribe su se sasvim normalno ponašale, malo koškale, jurile ali ništa strašno. U tim igrarijama i Hypselecara temporalis-i su se ravnopravno i pomalo previse i prejako unosili u žar igre. Njihovo ponašanje me je iznenadilo, pokazalo se da mogu da se nose  sa svim stanovnicima podjednako pa i previs nasilno kada im dosadi “igra”.

I dalje mi je ostalo nejasno njihovo plivanje pod uglom koje je izgledalo (dok nisam shvatio) bolesno i neprirodno. Nisam se baš previše trudio da saznam zašto je to tako i zašto menjaju boju skoro svakih par minuta. Spektar po koje se njhova boja krece nije nesto atraktivan koliko je brzina menjanja iste spektakularna. Od tamno braon- sveto crvene- tamno crvene (boje trule višnje ) do svetlo braon- krem bele i to sve za par sekundi. Odgovor na to pitanje sam dobio slučajno. Hraneći ribe zivom hranom. Za razliku od načina ishrane Malawi i Tanganjika ciklida koje sam ranije držao i koje sam hranio u 95 % slučajeva kupljenom i markiranom suvom hranom, ciklide sa američkog područija sam počeo da hranim crvima za pecanje, glistama, muvama, mladim ribama i svakojakim insektima koji se nadju u datom trenutku.Značenje polažaja tela i promena boje je ustvari bila priprema za napad. Pri hranjenju sa živim plenom ribe u akvarijumu su prosto poludele .U tim trenutcima Hypselecara temporalis  se ponaša kao najveci predator i proždrljivac koji je sada i najbrzi. Pokušavao sam da hranim pomoću pincete (čisto iz radoznalosti) , što se pokazalo kao glupa ideja. Čim shvate mesto sa kojeg dolazi hrana zauzmu ga i nikom ne dozvoljavaju  da pridje. Kada sam bacao hranu po celoj površini vode druge ribe su uspevale i uspevaju da uhvate oko 30 % hrane .Posle hranjenja sa živim plenom Hypselecara temporalis  je u stanju da zapamti mesto sa kojeg je zadnji put hranjen i tako da na to istom mestu dan-dva čeka .Takvo ponašanje se može samo objasniti kao velika osobina koju krasi upornost i inteligencija.
Mrest se kod mene nije nikada odigrao .Nakon nekog vremena muzjak je postajao sve grublji prema ženki koja je u tim trenucima verovatno i gubila volju za mrestom iako je u zajedničkom akvarijumu pokazivala znake.
Kvalitet vode im nije presudan za mrest što se potvrdilo kod nekoliko akvarista koje poznajem.Tako da se nisam ni ja nesto patio oko pripreme vode.Po podacima na stranim stranicama o akvaristici može se naći podatak o kvalitetu vode koju zahtava ovaj rod. pH 5.2-7.2 (6.4), dH 0-12 (2), (25-29°C).

Lično mislim da priprema vode ima više smisao nekog rituala  kog akvaristi prenose - da kažem “sa kolao na koleno”  na druge akvariste. Nego što je to ustvari potrbno.Iz mog ličnog iskustva o mrestu riba mogu reći sledeće.
Ribama je potrebna pomena ritma života da bi se u njima pokrenuo prirodni instikt za mrestom.U te promene spade:

1.Promena temperature.

2.Delimična promena vode.

3.Promena hemizma vode.

Pod promenom hemizma vode smatram da ribe treba držati u vodi koja  nije pripremljena , već  sipana iz vodovoda ili bilo kog izvora vode. Te kada se želi izazvati mres, tada treba promeniti hemizam vode u “željenom” smeru koju sami odredite.Najčešce sam ja hemiham vode menjao po svom nahodjenju tj. (tvrdu-omekšavao) ,(kiselu prevodio u baznu sredinu). Na taj način sam pokušavao i u velikom broju slučajeva uspevao da nateram ribe na mres.Smatram da se na sličan način menja voda u prirodi kada je izložena nekoj vremenskoj nepogodi. U Amazonu dolazi do velikih promena hemizma celokupnog okruženja dva puta godišnje pri promeni vremenskih sezona iz kišne u sušnu i obrnuto. Ogromne količine vode se slivaju u reke i jezera kroz zemlju i u tom trenutku dolazi do drastične promene hemizma koja pokreće čitav niz faktora te deluju na ceo živi svet fizički, pa i psihički gde dolazi do budjenja njihovog instikta za preživljavanjem ili ti ražmnožavanjem. 

Offline Noik

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 965
Re: Hypselecara temporalis (Günther, 1862)
« Reply #26 on: 02 December, 2007, 19:03:35 »
Admirale care!!!
svaka cast na tekstu!!!
Predivan ciklid,jedan od mojih omiljenih juznoamera.Imao sam muzjaka i zenku ali su riknuli greskom moga caleta :udrimile: :mad:
MikiPn je imao gomilu mladih i predivan maticni par


Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.026
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Hypselecara temporalis (Günther, 1862)
« Reply #27 on: 02 December, 2007, 19:07:53 »
Kod mene su potomci tog para!
Hvala.

Offline Duki

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 2.604
 • Wildfang Novi Sad
Re: Hypselecara temporalis (Günther, 1862)
« Reply #28 on: 02 December, 2007, 19:30:01 »
I kod mene... Imam i malaca... :P
C.C.A.

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.023
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: Hypselecara temporalis (Günther, 1862)
« Reply #29 on: 02 December, 2007, 21:35:04 »
Gadan tekst, ja sam se zbunio citajuci ga :) :) :)

Svaka cast druze Admirale!

Pozz
Piroman 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
13 December, 2018, 18:38:05

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154930
 • Total Topics: 9363
 • Online Today: 95
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 2
Guests: 65
Total: 67