Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: 5-okomorni prelivni filter  (Read 5628 times)

Offline silwert

 • od danas drzim i japanke
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.089
 • F0
Re: 5-okomorni prelivni filter
« Reply #10 on: 24 September, 2011, 14:11:31 »
nije bitno gde se nalazi rasprskivac dok got on pusta mehurice, sad dal ce se kiseonik rastvarati u filteru ili u samom aq totalno je nebitno

dok je rasprskivac u samom aq mene to podseca na dizanje barskog gasa iz podloge sto mi se licno ne svidja, a i pri slikanju riba mi smetaju mehurici koji se vide na slici

Offline bojan74

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.203
Re: 5-okomorni prelivni filter
« Reply #11 on: 24 September, 2011, 14:30:17 »
kao prvo, ovo je odlicna tema! dosta ste vec rekli u korist ovakvih filtera i ja bih jos samo da napomenem da se meni veoma dopada ideja da voda ne ide nigde izvan aq-a. ovi filteri su integrisani i nema opasnosti od prelivanja vode iz filtera koji se nalazi van aq-a niti opasnosti od pucanja creva ili nekog drugog dela na kanisteru. jednostavno, to je naj sigurniji sistem. netreba pricati ni o oduzetom prostoru koji zauzima ovakav filter. sve treba isplanirati pre pravljenja samog aq. razumem to sto silwert kaze da nebi ugradjivao u svoj aq i oduzimao koristan prostor. ja sam se odlucio na ovaj vid filtracije i za ribe koje cu drzati, pa sam shodno tome i napravio aq odredjenih dimenzija. nemislim da sam nesto izgubio. naprotiv, dobio sam izuzetno stabilan sistem. dalje, da pokusam da dam i neka resenja na nedostatke koje je nedara izneo...

  Meni se takvo rešenje ne dopada jer se na taj način smanjuje ''čista'' dužina aq, a osim toga posmatrač od napred vidi bok filtera tj. prednju komoru filtera.

o "kradji" prostora sam vec izneo vidjenje a ovo drugo bi trebao da resi, recimo, crni silikon ako se ne varam ??? to bi bila neka jeftinija varijanta od postavke pozadineMeđutim, takav položaj filtera ima 2 mane:

1. najčešće je zadnja strana aq teško dostupna (nalazi se uz zid), što otežava održavanje filtera i

2. neracionalno ga je izvesti kao 3-okomorni u slučaju da je akvarijum duži od (po meni) 100 cm.1,2  zbog toga kod vecih aq-a treba raditi dva nezavisna filtera na zadnjoj strani aq-a. svaki na svom kraju. takvom filteru je veoma lako prici sa strane i povaditi iz njega sve.


Kao rešenje 2. mane se nameće pravljenje 5-okomornog filtera koji će (za razliku od 3-okomornog) imati 2 komore više za filtracioni materijal. Ovo nije neki novi izum i ne dobija se ništa spektakularno bolje, ali se na neki način mogu razdvojiti različiti filter slojevi što je korisno pri pranju filtera ali i pri nekim načinima filtracije.dobra opcija zbog ciscenja samog filtera. jedne nedelje peres jednu komoru, druge drugu... nema opasnosti od nedovoljno iscikliranog filtera. mana je po meni jedino to sto takav filter nemoze dovolno dobro da vrsi mehanicku filtraciju kao recimo u opciji kada vuku sa obe strane. ipak, nekome i to odgovara. neseru ni sve ribe isto  :laugh:
u svakom slucaju, u ovoj ili onoj varijanti, ja dajem veliku prednost ovom nacinu filtracije u odnosu na bilo koju drugu varijantu

Offline bojan74

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.203
Re: 5-okomorni prelivni filter
« Reply #12 on: 24 September, 2011, 14:39:02 »
Zanima me kakva je funkcija rasprsivaca kada je postavljen u komorama?Da li ribe dobijaju kiseonik isto kao kada je on u akvarijumu a ne u filteru?Cini mi se da ne.
ja rasprsivac koristim samo u toku leta kada temperatura u aq-u ide do blizu 30c.

zaboravih da priznam da je kod mene u filteru jedino malo teze doci do pumpi koje se nalaze na sredini aq-a do zida. ipak, uspeh je sladji kada se do njega dodje uz malo "muke i truda"  :)

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
17 December, 2018, 08:01:11

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154933
 • Total Topics: 9363
 • Online Today: 88
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 2
Guests: 69
Total: 71