Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Easy Start  (Read 761 times)

Offline TurboForce

• Član u razvoju
  • **
Easy Start
« on: 11 August, 2011, 22:41:35 »
Pre nekih nedelju dana sam morao da pustim u rad akvarijum u koji sam sipao hemiju Easystart sa kulturom korisnih bakterija ne bi li ubrzao proces cikliranja akvarijuma, tacnije akvarijum se ciklirao dva dana i onda su ubacene ribe.
Ono sto mene zanima je sto na bocici pise da tretman treba ponoviti posle nedelju dana ali ne pise da li sme da se koristi ako su vec ribe ubacene u akvarijum. Za nekih desetak dana idem na more pa bi hteo da poboljsam kvalitet vode ali ne znam da li smem ponovo da ubacim hemiju jer prilcno muti vodu.

Offline SPAJKE

• Veoma napredan član
Re: Easy Start
« Reply #1 on: 11 August, 2011, 22:54:29 »
Koje ribe si ubacio i koliko je proslo vremena od kad su ribe u toj tretiranoj vodi?

Offline TurboForce

• Član u razvoju
  • **
« Reply #2 on: 11 August, 2011, 23:04:40 »
Trenutno imam jednog ancistrusa, dva koridorasa i 6 kraljevskih neonki. Akvarijum napunjen u proslu nedelju odmah tretiran sa easystratom posle dva dana ubacene ribe i od tad proslo 9 dana do danas a na bocici pise da se tretman ponovi posle sedam dana, ribe se normalno ponasaju i nije bilo smrtnih slucajeva.

Offline SPAJKE

• Veoma napredan član
« Reply #3 on: 11 August, 2011, 23:10:57 »
Ako se normalno ponasaju mislim da ne bi trebao vise da dodajes nikakvu hemiju cak i ako pise tako na bocici.Moja iskustva sa easy start-om su takva,mislim da je to easy life proizvodjac.Jednom sam nesto ponovo dodavao kroz 6-7 dana i pocrkale mi ribe.Ne valja kad u vodi ima previse tih korisnih bakterija i kultura jer ni to nije dobro za ribu.Dakle,mislim da je sve u redu sa tvojim akvarijumom i ne treba da brines.
p.s.sto manje hemije..

Offline TurboForce

• Član u razvoju
  • **
« Reply #4 on: 11 August, 2011, 23:26:08 »
Znam da hemiju treba izbegavati ali rekoh da pitam za svaki slucaj. Ince voda koju sam sipao nije derektno sa cesme vec sam je propustio kroz filter koji ja koristim da filtriram cesmovacu za pice pa se nadam da je to jos jedan plus za kvalitet vode u akvarijumu.

Hvala na brzom odgovoru.

Online bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #5 on: 12 August, 2011, 09:17:47 »
moze li neko da mi objasni zasto treba izbegavati "hemiju" poput preparata easy start???
svaki put pri startu sam dodavao neke bakterije i za takve preparate imam samo reci hvale. nerazumem da takav preparat moze da ima negativne efekte.

Online bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #6 on: 12 August, 2011, 09:52:12 »
Ako se normalno ponasaju mislim da ne bi trebao vise da dodajes nikakvu hemiju cak i ako pise tako na bocici.Moja iskustva sa easy start-om su takva,mislim da je to easy life proizvodjac.Jednom sam nesto ponovo dodavao kroz 6-7 dana i pocrkale mi ribe.Ne valja kad u vodi ima previse tih korisnih bakterija i kultura jer ni to nije dobro za ribu.Dakle,mislim da je sve u redu sa tvojim akvarijumom i ne treba da brines.
p.s.sto manje hemije..
spajke, pomor ti se desio zbog lose vode (amonijak...) a ne zbog easy start-a. verovatno si kasno reagovao na losu vodu i to je to. mozda da si ga dodao samo dan ranije do toga nebi doslo. desavalo mi se da su neke ribe pocele da djuskaju i sutra dan posle dodavanja bakterija stvar se vracala u normalu. prvih dana po formiranju aq-a, situacija je veoma klimava. treba biti obazriv sa hranom i spreman da se reaguje na prve znake lose vode.
turboforce, aq ti je nov i nije bas naj pogodniji momenat da ga ostavis. sad, sta je tu je. naj bolje je da ribe dobiju svega 2-3 puta po malo hrane za tih 10-ak dana. mogu  i bez hrane. imas li nekoga da ti obilazi aq?

Offline TurboForce

• Član u razvoju
  • **
« Reply #7 on: 12 August, 2011, 10:22:42 »
Ja se nadam da ce cale na tri dana dolaziti da ih nahrani, mada imam jedan tajmer pa bi mogao da ga prepravim u hranilicu.
Da li da zamenim trecinu vode pre polaska.

Online bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #8 on: 12 August, 2011, 10:47:06 »
pa,hlor nije bas dobrodosao u tvojoj situaciji. hlor ubija korisne bakterije. ja pri startovanju prvi put menjam vodu posle 30 i vise dana. vodu koju dodadajem je odstajala 24h, aerisana je i tretirana nekim sredstvom protiv hlora. moj savet ti je da ti cale obilazi aq i da im da malo hrane, svega 2-3 puta za 10-ak dana. kada kazem malo hrane onda je to pola uobicajenog obroka. hrana je ta koja moze sve da ti pokvari. ono sto nece skoditi sigurno je i jos jedan tretman bakterijama dok nisi tu.

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #9 on: 12 August, 2011, 16:27:17 »
tetrin bactozym je kultura korisnih bakterija koju sam koristio par puta i mislim da je odradio posao i da mi je spasao par puta ribe kada sam pravio pocetnicke greske u prvih par meseci

u svakom slucaju po uputstvu moze a se stavi posle svake zamene vode,
ovo mislim da je nepotrebno u formiranom akvarijumu (svakako da ne moze da skodi)
ali kada nije formiran filter, kada se ispira biomasa u filteru ili posle tretiranja lekovima koji ubijaju korisne bakterije, preporucujem ovaj preparat koji bi svako trebao da ima za ne daj boze

hemija je bespotrebna kada je sve besprekorno,
ali je uvek treba imati za vanredne okolnosti!

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
18 May, 2012, 23:58:00

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1089
  • Latest: jevra
Stats
  • Total Posts: 105399
  • Total Topics: 7290